Most viewed Wikipedia articles on January 8 , 2023

YouTube — популярний відеохостинг, що надає послуги розміщення відеоматеріалів. Заснований 14 лютого 2005 року трьома працівниками PayPal: Чадом Герлі, Стівеном Чені та Джаведом Карімом. Зараз є підрозділом компанії Google. Станом на серпень 2019 року YouTube є другим за відвідуваністю сайтом в Інтернеті.

Views: 8.4k

Google, українською мовою ґуґл, англ. Google LLC — американська публічна транснаціональна корпорація, яку заснували 1998 року аспіранти Стенфордського університету Ларрі Пейдж і Сергій Брін.

Views: 4.8k

Каліфо́рнія — штат, що охоплює південну половину західного узбережжя Сполучених Штатів. З населенням 39 мільйонів і площею 410 тис. квадратних кілометрів, Каліфорнія — найбільший американський штат за населенням і третій за площею. Столиця Каліфорнії — Сакраменто, найбільш населене місто — Лос-Анджелес.

Views: 4.6k

Украї́на — держава, розташована у Східній Європі, охоплює південний захід Східноєвропейської рівнини, частину Східних Карпат і Кримські гори. Межує з Румунією і Молдовою на південному заході, з Угорщиною, Словаччиною та Польщею на заході, з Білоруссю на півночі та з Росією на сході й північному сході. На півдні омивається Чорним та Азовським морями. Площа становить 603 700 км². Найбільша за площею країна серед повністю розташованих у Європі.

Views: 4.6k

Alphabet Inc. — міжнародний конгломерат компаній, створений 2 жовтня 2015 року американськими програмістами і підприємцями Ларрі Пейджем та Сергієм Бріном, до якого увійшла компанія Google та інші компанії, якими вони володіли безпосередньо або через Google. Після завершення реструктуризації всі акції Google були автоматично замінені на таку саму кількість акцій Alphabet, які продовжують торгуватися на біржі Nasdaq як GOOGL і GOOG.

Views: 4.5k

Сан-Бруно — місто в США, в окрузі Сан-Матео штату Каліфорнія. Населення — 41 114 осіб (2010).

Views: 4.4k

«Снайпер. Білий ворон» — це повнометражний ігровий фільм від компанії UM-Group. Робота над стрічкою розпочалася 2019 року. Воєнна драма перемогла на 11-му конкурсному відборі Держкіно України. Сума підтримки склала 23 млн 946 тис. 572 грн.. Режисером стрічки є Мар'ян Бушан, автори сценарію — Мар'ян Бушан та Микола Воронін.

Views: 3.8k

M2 «Бредлі» — основна бойова машина піхоти, що перебуває на озброєнні механізованих військ армії США.

Views: 3.6k

Васи́ль Андрі́йович Симоне́нко — український поет і журналіст, шістдесятник.

Views: 3.6k

YouTube Music — сервіс потокового аудіо, розроблений відеохостингом YouTube; він забезпечує спеціальний інтерфейс для сервісу, орієнтованого на потокове передавання музики, що дозволяє користувачам переглядати музичні відео на YouTube на основі жанрів. Сервіс також пропонує рівень преміум-класу, який дозволяє відтворювати без реклами та надає фонове відтворення й завантаження музики для програвання в офлайновому режимі. Ці підписки також пропонуються абонентам Google Play Music та YouTube Premium.

Views: 3.6k

Російське вторгнення в Україну  — відкритий воєнний напад Росії на Україну, що почався в четвер о 3:40 24 лютого 2022 року. Третій етап російсько-української війни, розв'язаної Росією 2014 року, участь у якій РФ намагалася заперечувати. Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції від 2 березня 2022 року засудила дії Росії та назвала їх агресією проти України. Міжнародний суд ООН в Гаазі 16 березня 2022 року зобов'язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні.

Views: 3.4k

Митрополи́т Епіфа́ній — митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України з 15 грудня 2018 року, голова Управління зовнішньоцерковних зв'язків ПЦУ.

Views: 3.1k

Ба́хмут, також Бахму́т — місто в Донецькій області України, адміністративний центр Бахмутської міської громади та Бахмутського району.

Views: 2.9k

Пік страху — американський фільм-трилер з елементами жахів знятий у ко-продукції США, України, та Іспанії. Режисером стрічки виступив Станіславом Капраловим. Головні ролі у стрічці зіграли Іванна Сахно, Алекс Гафнер та Тінатін Далакішвілі.

Views: 2.8k

Е́дгар А́ллан По — американський письменник, поет, есеїст, драматург, літературний редактор і критик, один із провідних представників американського романтизму.

Views: 2.8k

Ки́єво-Пече́рська ла́вра — київський православний монастирський комплекс. Один із найбільших християнських центрів України, визначна пам'ятка історії та архітектури. Києво-Печерська лавра належить державі, а релігійні організації користуються нею на правах оренди.

Views: 2.7k

«Венздей» — американський комедійний потоковий телесеріал у жанрі жахів, заснований на персонажі Венздей Аддамс із родини Аддамсів. Чотири з восьми епізодів зняв режисер Тім Бертон, який також є виконавчим продюсером. Прем'єра серіалу на Netflix відбулася 23 листопада 2022. За два тижні після виходу став третім за кількістю переглядів англомовним серіалом Netflix. Серіал отримав дві номінації на 80-й церемонії вручення премії «Золотий глобус»: перша — за найкращий телесеріал у жанрі мюзикл або комедія, друга — найкраща актриса в телесеріальному мюзиклі чи комедії.

Views: 2.6k

«Блідо-блакитне око» — американський трилер за сценарієм і режисурою Скотта Купера з Крістіаном Бейлом у головній ролі. Він заснований на однойменному романі Луїса Баярда 2003 року.

Views: 2.6k

Митрополит Павло́ — архієрей УПЦ московського патріархату з 1997 року, митрополит Вишгородський і Чорнобильський, вікарій Київської митрополії. З 1994 року — намісник Успенської Києво-Печерської лаври. З 2009 року — член Міжсоборної присутності Російської православної церкви. З 2002 року — голова Синодальної комісії у справах монастирів УПЦ. З 2011 року — постійний член синоду РПЦвУ. Противник надання автокефалії ПЦУ. З 2008 по 2014 рік депутат Київської міської ради від проросійської Партії Регіонів.

Views: 2.6k

Окса́на Олекса́ндрівна Ботурчу́к — українська легкоатлетка, майстер спорту України міжнародного класу. Паралімпійська чемпіонка 2008 року, чотириразова срібна та бронзова призерка Літніх Паралімпійських ігор 2008, 2012 та 2020 років.

Views: 2.5k

Вале́рій Фе́дорович Залу́жний — український воєначальник, генерал. Головнокомандувач Збройних сил України, член Ради національної безпеки і оборони України.

Views: 2.4k

Ка́рлес Пучдемо́н — іспанський політик, каталонський націоналіст, лівий популіст, втікач; за професією журналіст. З січня 2016 по жовтень 2017 президент уряду Каталонії. Звинувачується органами юстиції Іспанії у сепаратизмі, спробі державного перевороту, розкраданні державних грошей. Переховується в Бельгії.

Views: 2.4k

Степа́н Андрі́йович Банде́ра — український політичний діяч, революціонер, один із радикальних та чільних ідеологів, практиків і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б. Разом з Миколою Лебедем був одним зі організаторів вбивства Броніслава Перацького за політику пацифікації та вбивства Олексія Майлова через проведення спланованого та штучного організованого голоду на українських землях 1932—1933.

Views: 2.2k

Росі́йська Федера́ція, або Росі́я — трансконтинентальна держава у Східній Європі та Північній Азії з площею 17 098 246 км² в міжнародно визнаних кордонах. Російська Федерація є найбільшою за територією країною у світі, що охоплює більше однієї восьмої площі суходолу Землі, розтягнувшись на одинадцять часових поясів і межуючи з 16 країнами — членами ООН. Територія Росії простягається від Балтійського моря на заході до Тихого океану на сході, а також від Північного Льодовитого океану на півночі до Чорного моря та Кавказу на півдні. На міжнародно визнаній території проживають 142 998 511 жителів.

Views: 2.2k

Правосла́вна це́рква Украї́ни — християнська церква, найчисельніша православна юрисдикція в Україні за кількістю вірян. Одна з 16 автокефальних православних церков, п'ятнадцята в диптиху.[⇨]

Views: 2.2k

46-та окрема аеромобільна бригада — військове з'єднання у складі Десантно-штурмових військ Збройних сил України чисельністю у бригаду.

Views: 2.2k

Ки́їв — столиця та найбільше місто України. Розташований у середній течії Дніпра, у північній Наддніпрянщині. Політичний, соціально-економічний, транспортний, освітньо-науковий, історичний, культурний та духовний центр України. У системі адміністративно-територіального устрою України Київ має спеціальний статус, визначений Конституцією, і не входить до складу жодної області, хоча і є адміністративним центром Київської області. Місце розташування центральних органів влади України, іноземних місій, штаб-квартир більшості підприємств і громадських об'єднань, що працюють в Україні.

Views: 2.1k

Збро́йні си́ли Украї́ни — військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладені завдання з оборони України, захист її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності. Структурно поділене на 3 види та 2 окремі роди військ/сил.

Views: 2.0k

«Пульс» — українська повнометражна спортивна драма режисера Сергія Чеботаренка, заснована на реальній історії української спортсменки, легкоатлетки, Паралімпійської чемпіонки 2008 року, п'ятикратної срібної та бронзової призерки літніх Паралімпійських ігор 2008, 2012 і 2016 років — Оксани Ботурчук.

Views: 2.0k

Ра́діо Свобо́да — інтернет-видання та радіостанція, яка позиціонує себе як приватний некомерційний інформаційно-новинний засіб масової інформації. Фінансується Конгресом США.

Views: 2.0k

Васи́ль Семе́нович Стус, псевдо Василь Петрик — український поет-шістдесятник, перекладач, публіцист, прозаїк, мислитель, літературознавець, літературний критик, правозахисник, політв'язень СРСР, дисидент, член Української Гельсінської групи, борець за незалежність України у XX столітті. Один із найактивніших представників українського дисидентського руху. Учасник акції протесту в київському кінотеатрі «Україна» в 1965 році. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка, Герой України. Батько Дмитра Стуса.

Views: 2.0k

Буданов Кирило Олексійович — український воєначальник, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, генерал-майор. Повний кавалер ордена «За мужність».

Views: 1.9k

250 найрейтинговіших фільмів IMDb — список художніх фільмів, які отримали найвищі середні оцінки користувачів у рейтингу сайту IMDb. За оцінками пошукових систем всесвітньої мережі, це найбільш цитований, а отже найпопулярніший у світі рейтинг фільмів. Це також один з перших кінематографічних рейтингів, створених самими глядачами та кіноманами.

Views: 1.9k

Олександр Григорович Поворознюк — український підприємець-аграрій. Генеральний директор ТОВ «Агрофірма П'ятихатська», президент ФК «Інгулець». У 2009—2010 роках — президент футбольного клубу «Десна» (Чернігів). Голова благодійного фонду «З людьми і для людей». Депутат Петрівської районної ради з 2010 року. Член Партії відродження села.

Views: 1.9k

Різдво́ Христо́ве, також Різдво́ Госпо́днє, або Різдво́ — у християнстві день народження Ісуса Христа від Діви Марії у Вифлеємі. Згадується у Новому Заповіті. Одна з найбільших урочистостей, що відзначається християнськими церквами. Різдво завершує різдвяний піст — Адвент, час очікування на прихід Ісуса. Святкується 25 грудня церквами, що відзначають нерухомі свята за григоріанським і новоюліанським календарем, та 7 січня — церквами, що святкують за юліанським календарем. Кульмінація свята — урочиста літургія, що правиться на Святий Вечір; у східній традиції правиться літургія Василія Великого. Після служби християни збираються родиною на святу вечерю. Атрибути свята — вертеп, Різдвяна зірка (Звізда), вистави, ярмарок, пісні, колядки, різдвяні вінки, ялинки тощо. В Україні святкується з середньовіччя. Від 2017 року обидві дати є святковими вихідними днями в Україні. Період різдвяних свят триває до 6 січня за григоріанським календарем, і до 19 січня — за юліанським. У цей період християни й усі люди доброї волі покликані чинити справи милосердя.

Views: 1.8k

Зуні — американська некерована авіаційна ракета класу «повітря — земля».

Views: 1.8k

Meta Platforms, Inc. — американська корпорація конгломерату соціальних мереж, що базується в Менло-Парку, штат Каліфорнія. Її заснував Марк Цукерберг як разом зі своїми сусідами по кімнаті та студентами Гарвардського коледжу, якими були Едуардо Саверін, Ендрю Макколлум, Дастін Московіц та Кріс Г'юз, спочатку як TheFacebook.com — пізніше Facebook, популярний глобальний вебсайт соціальних мереж. Meta — одна з найдорожчих компаній у світі. Вона вважається однією із Великої п'ятірки технологічних компаній разом із Microsoft, Amazon, Apple і Google.

Views: 1.8k

Артур Сергійович Смольянінов — російський актор театра і кіно.

Views: 1.8k

Михайло Михайлович Подоляк — український політичний діяч, політтехнолог, журналіст, антикризовий менеджер, радник голови Офісу 6-го Президента України Володимира Зеленського.

Views: 1.7k

«Ще́дрик» — усесвітньо відомий твір для хору українського композитора Миколи Леонтовича, який був створений на початку XX століття. Після гастролей хору Олександра Кошиця в країнах Європи у 1919 році та в США у 1922 році, «Ще́дрик» став знаним не тільки в Україні, але й у всьому світі. Після того як у 1936 році популярний американський композитор українського походження Петро Вільговський написав низку англійських текстів до композиції «Щедрик», його англомовна версія відома як «Дзвінка колядка, Колядка дзвонів», що стала однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі. В наші часи «Щедрик» можна почути в усіх куточках світу англійською, німецькою, іспанською, японською, тощо.

Views: 1.7k

Володи́мир Олекса́ндрович Зеле́нський — український державний діяч, шостий і чинний Президент України з 20 травня 2019 року[⇨]. До вступу на посаду здобув популярність як шоумен, актор, комік, режисер, продюсер і сценарист. Був співвласником і художнім керівником «Студії Квартал-95» (2003—2019) та генеральним продюсером телеканалу «Інтер» (2010—2012).

Views: 1.7k

Збиття Boeing 737 під Тегераном — авіакатастрофа, що трапилась 8 січня 2020 року, о 6:14 за іранським часом. Літак Boeing 737—800 належав авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України». Загинули усі, хто перебував на борту: 176 осіб, з яких 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Усі члени екіпажу та двоє пасажирів були громадянами України. Серед пасажирів було 24 неповнолітніх, з них 19 дітей до 12 років. Найменша дитина — 2018 року народження. 9 січня 2020 року було оголошено днем жалоби в Україні та Ірані.

Views: 1.7k

Views: 1.7k

«Меню» — американський фільм жахів з елементами чорної комедії, знятий Марком Майлодом і спродюсований Адамом Мак-Кеєм, Бетсі Кох і Віллом Ферреллем. Аня Тейлор-Джой і Ніколас Голт виконують роль молодої пари, яка вирушає на віддалений острів, щоб поїсти в ексклюзивному ресторані під керівництвом таємничого шеф-кухаря у виконанні Рейфа Файнза. Інші ролі зіграли Хонг Чау, Джанет Мактір і Джон Легвізамо.

Views: 1.6k

Соледа́р — місто в Україні, в Бахмутському районі Донецької області. Адміністративний центр Соледарської міської громади.

Views: 1.6k

Українська православна церква московського патріархату — релігійна організація в Україні, православна церква з особливим статусом і правами широкої автономії, частина Російської православної церкви (РПЦ) на території України, що вважає себе самоврядною. Офіційно зареєстрована як Київська митрополія Української православної церкви. Самоназва — «Українська православна церква».

Views: 1.6k

Соціа́льна мере́жа, також суспі́льна, мере́жа — соціальна структура, утворена індивідами або організаціями. Вона відбиває розмаїті зв'язки між ними через різноманітні соціальні взаємовідносини, починаючи з випадкових знайомств і закінчуючи тісними родинними зв'язками. Вперше термін було запропоновано в 1954 році Дж. А. Барнесом. Максимальний розмір соціальних мереж становить близько 150 осіб, а середній — 123.

Views: 1.5k

Украї́нська мо́ва — національна мова українців. Належить до східнослов'янської групи слов'янських мов, що входять до індоєвропейської мовної сім'ї, поряд з романськими, германськими, кельтськими, грецькою, албанською, вірменською та найближче спорідненими зі слов'янськими балтійськими мовами. Є державною мовою в Україні.

Views: 1.5k

Секс — категорія близьких людських узаємин, що спрямована на задоволення статевого потягу, зумовлена інстинктом розмноження і є однією з основних фізіологічних потреб організму людини, яка приносить велику користь для здоров'я.

Views: 1.5k

Leopard 2 — німецький основний бойовий танк третього покоління. Розроблений компанією Krauss-Maffei у 1970-х роках, надійшов на озброєння в 1979 році на зміну попереднього Леопарда 1 як основний танк західнонімецьких сухопутних військ.

Views: 1.5k

«Захар Беркут», також відомий у міжнародному прокаті як «Зринаючий яструб» — американсько-український художній фільм 2019 року режисерів Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна, екранізація однойменної історичної повісті «Захар Беркут» Івана Франка. Гасло фільму — «У свободі моя сутність».

Views: 1.5k

Ukr.net (Укр.нет) — один із найпопулярніших новинних інтернет-сервісів України. Входить до десяти найвідвідуваніших сайтів українського сегмента мережі. Станом на січень 2022 року займав 8-е місце у списку найвідвідуваніших сайтів України.

Views: 1.5k

Щедрі́вки- величальні українські народні обрядові пісні, що виконують під Новий рік і у Щедрий Вечір. Відповідно до різдвяно-новорічних звичаїв, щедрівки, як і колядки, величають господаря та його родину.

Views: 1.5k

Facebook — найбільша соцмережа, що почала працювати 4 лютого 2004 року як мережа для студентів деяких американських університетів. Facebook належить корпорації Meta Platforms. Засновником та головою сервісу є Марк Цукерберг. За даними рейтингу Alexa Rank, сайт facebook.com посідає 7 місце за відвідуваністю у світі. Станом на грудень 2018 року Facebook стверджував, що мав понад 2,3 млрд активних користувачів щомісяця. Станом на вересень 2019 року кількість користувачів з України становила 13 млн.

Views: 1.5k

«Щедрик» — українська історична драма режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко за сценарієм Ксенії Заставської, що вийшов у прокат в Україні 5 січня 2023 року. Світова прем'єра відбулася 4 березня 2022 року. Дистрибуторами фільму виступають FILM.UA Distribution та Kinomania Film Distribution. Має інші назви «Szczedryk» (Польща) та «Carol of the Bells».

Views: 1.5k

Юліанський або юліянський календар запроваджений з 1 січня 45 р. до н. е. Юлієм Цезарем наприкінці 46 р. до н. е. За юліанським календарем тривалість року складає 365¼ діб, де чверть доби враховується високосним роком кожен четвертий рік.

Views: 1.5k

Коля́дки — величальні календарно-обрядові пісні зимового циклу свят, переважно у слов'янських народів. Первісно колядки супроводжували язичницькі обряди, дуже стійкими виявились обряди Коляди, пов'язані з ушануванням новонародженого сонця, культом предків. За християнства колядки асоціюються передусім із Різдвом, у своїх текстах відображають «народне християнство», переосмислення язичницького світогляду й ритуалів. Виконавці колядок традиційно називаються колядниками, а виконання колядок — колядуванням.

Views: 1.5k

Григоріа́нський (григоріянський) календа́р — календар, запроваджений 4 жовтня 1582 року Папою Римським Григорієм XIII і нині ухвалений у світі як міжнародний стандарт.

Views: 1.4k

Дженна Марі Ортега — американська акторка театру та кіно, письменниця, філантропка та активістка. Почала кар'єру як дитина-акторка, отримавши визнання за роль Джейн у комедійно-драматичному серіалі The CW «Незаймана Джейн» (2014–2019). Досягла успіху завдяки ролі Харлі Діаз у серіалі каналу Disney Channel «Застрягла посеред» (2016–2018), за яку отримала нагороду Imagen Award як найкраща молода акторка на телебаченні у 2018 році. Ортеґа також озвучила принцесу Ізабель в мультсеріалі Disney Channel «Олена з Авалора» (2016–2020).

Views: 1.4k

Пе́рша світова́ війна́ — світова війна, глобальний збройний конфлікт, що розвивався перш за все в Європі з 28 липня 1914 до 11 листопада 1918 року, в якому брали участь 38 держав із населенням 1,5 млрд мешканців. У той час відома як Велика війна або «Війна, щоб завершити всі війни», вона призвела до мобілізації понад 70 мільйонів військовослужбовців, зокрема 60 мільйонів європейців, що робить її однією з найбільших війн в історії, а також одним із найсмертоносніших конфліктів в історії, в якому, за оцінками істориків, загинуло до 8,5 мільйона військових і 13 мільйонів цивільних. Низка геноцидів, які були наслідками війни, та пов'язана з нею пандемія іспанського грипу 1918 року додатково спричинили багато мільйонів смертей у всьому світі. Конфлікт мав вирішальний вплив на історію людства першої половини XX століття.

Views: 1.4k

«Ма́рдер» — німецька гусенична бойова машина піхоти концерну Rheinmetall. Основна бойова машина танко-гренадерських дивізій Бундесверу з 1970-х років. У 2010-х роках наступником Marder 1 мала стати БМП «Puma».

Views: 1.3k

Київська Русь — середньовічна східноєвропейська феодальна монархічна держава зі столицею в Києві, що існувала впродовж IX-XIII століть. Об'єднувала під владою князів із династії Рюриковичів східнослов'янські, балтські та фіно-угорські племена. У часи найбільшої могутності простягалася від Білого моря на півночі до Чорного моря на півдні, і від верхів'їв Вісли на заході до середньої Волги на сході.

Views: 1.3k

Олександр Станіславович Сирський — український військовик, генерал-полковник, командувач Сухопутних військ Збройних сил України ; командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця». Командувач ООС (2019). Герой України (2022).

Views: 1.3k

Військові звання України — це система рангів, що була утворена у березні 1992 року після ухвалення Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». У 2020 році проведене реформування сержантських (старшинських) та генеральських звань.

Views: 1.3k

«Пірати Карибського моря» — пригодницька франшиза.

Views: 1.3k

С-300 — сімейство радянських зенітно-ракетних систем середнього радіуса дії. Серійне виробництво системи під індексом С-300ПТ було розпочато в 1975 році. В 1978 році були завершені випробування системи, а в 1979 році перший полк С-300 став на бойове чергування.

Views: 1.3k

У наявному списку наведено близько 450 найпопулярніших[джерело?] імен, якими найчастіше називають жінок (дівчат) в Україні. До нього включено імена різноманітного походження: українські, загальнохристиянські, православні, католицькі, а також язичницькі слов'янські імена.

Views: 1.3k

Англі́йська мо́ва — мова, що належить до західногерманської підгрупи індоєвропейської мовної сім'ї, якою спочатку розмовляли жителі ранньосередньовічної Англії. Названа на честь англів, одного з давніх германських народів, які мігрували з Ангельна, півострова на Балтійському морі, пізніше — на територію Великої Британії, названу на їхню честь — Англія. Живі мови, найближчі до англійської, включають шотландську рівнинну, за нею йдуть нижньосаксонська та фризька мови. Хоча англійська мова є спорідненою з німецькою, її словниковий запас зазнав надзвичайно великого впливу від старонормандської і латинської, а також від давньоскандинавскої мов.

Views: 1.3k

Перехід церковних громад до ПЦУ — процес переходу парафій УПЦ московського патріархату до Православної церкви України, який почався після Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року, і створення в його результаті Православної церкви України (ПЦУ).

Views: 1.2k

Leopard 1 — основний бойовий танк другого покоління, був розроблений та виготовлявся в Західній Німеччині. До появи нової моделі Leopard 2 називався просто «бойовий танк Леопард». Взятий на озброєння у 1965 р. Вважалось, що сучасні високоефективні кумулятивні боєприпаси знизять значення бронювання, тому основна увага була зосереджена на ударній силі та маневреності машини.

Views: 1.2k

Жанна Йосипівна Бадоєва — телеведуча, актриса, авторка передачі «Орел і решка». З 2015 року працює на російському телебаченні.

Views: 1.2k

Російсько-українська війна, також Російська збройна агресія проти України — пряме й опосередковане застосування збройної сили Російською Федерацією проти суверенітету і територіальної цілісності України. Відкритими складовими російської збройної агресії проти України, що розпочалася 2014 року, є:

  • Російське збройне вторгнення в Крим у лютому-березні 2014 року.
  • Війна на сході України з квітня 2014 року, яка розпочалася зі створення під прикриттям «народних» виступів спецслужбами РФ терористичних так званих Донецької і Луганської «народних республік» та тривала до початку широкомасштабного вторгнення.
  • Широкомасштабне вторгнення Росії в Україну з 24 лютого 2022 року, яке розпочалося після тривалого військового нарощування та визнання Росією своїх маріонеткових утворень ДНР та ЛНР як незалежних держав.
Views: 1.2k

Га́нна Васи́лівна Ма́ляр — українська політична та громадська діячка, заступниця Міністра оборони України, адвокат, кандидат юридичних наук.

Views: 1.2k

Олексі́й Мячесла́вович Дані́лов — український державний діяч, політик, самоврядовець, управлінець. 13-й Секретар РНБО України з 3 жовтня 2019. Голова Ради експертів з питань енергетичної безпеки.

Views: 1.2k

Філарет — український православний церковний діяч, архієрей. Патріарх Української православної церкви Київського патріархату у 1995–2018 роках, Патріарх Київський і всієї Руси-України, із 15 грудня 2018 року носить титул «почесний патріарх» Православної церкви України. Герой України (2019). Випускник Московської духовної семінарії Російської православної церкви.

Views: 1.2k

Володи́мир Володи́мирович Пу́тін — російський державний та політичний діяч, колишній офіцер радянської розвідки. Чинний президент Російської Федерації і верховний головнокомандувач збройних сил Російської Федерації з 7 травня 2012 року, але раніше заступав на пост президента з 7 травня 2000 року.

Views: 1.2k

Перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України — список осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, складений Міністерством культури України на підставі звернень СБУ, РНБО чи Нацради ТБ та радіо.

Views: 1.1k

«Спіймати Кайдаша» — український 12-серійний телесеріал 2020 року, створений компанією «ПроКіно» для телеканалу СТБ. Сценаристкою та виконавчою продюсеркою проєкту є Наталка Ворожбит. Сюжет телесеріалу заснований на повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я».

Views: 1.1k

Еритре́я, офіційна назва Держа́ва Еритре́я — держава у східній Африці, що межує на півдні з Ефіопією, на заході із Суданом, на південному сході з Джибуті. Зі сходу омивається Червоним морем. Столиця та найбільше місто — Асмера.

Views: 1.1k

Тара́с Григо́рович Шевче́нко — український поет, прозаїк, мислитель, живописець, гравер, етнограф, громадський діяч. Національний герой і символ України. Діяч українського національного руху, член Кирило-Мефодіївського братства. Академік Імператорської академії мистецтв (1860).

Views: 1.1k

Марк Елліот Цу́керберг (За́керберг) — американський програміст і підприємець, засновник компанії Meta, розробник соціальної мережі Facebook. У 2008 році став наймолодшим у світі мільярдером, живе в Пало-Альто, Каліфорнія.

Views: 1.1k

AMX-10 RC — французька бойова броньована машина виробництва GIAT Industries для розвідувальних цілей. Також називають колісним винищувачем танків або ж навіть легким танком. У французькій армії часто називають фр. char. Натомість Договір про звичайні збройні сили в Європі визначає AMX-10RC як «бойову машину з важким озброєнням».

Views: 1.1k

Верте́п — старовинний пересувний український ляльковий театр, де ставили релігійні й світські п'єси; макет стайні з новонародженим Ісусом Христом. Український вертепний театр — самобутнє явище у розвитку нашої театральної культури.

Views: 1.1k

Сухопутні війська Збройних сил України — найчисленніший самостійний вид збройних сил України, головний носій їх бойової могутності, призначений для ведення бойових дій переважно на суходолі.

Views: 1.0k

Украї́нська гре́ко-католи́цька це́рква, скорочено УГКЦ — християнська церква, найбільша католицька церква в Україні. Одна із 23-х східних католицьких церков свого права. Перебуває у сопричасті з Папою Римським й Католицькою церквою та зберігає візантійську літургійну традицію, але не входить в число Православних Помісних Церков внесених в Диптих. Найбільша католицька церква грецького обряду у світі. Очолюється верховним архиєпископом Києво-Галицьким; чинний голова — архієпископ Святослав (Шевчук).

Views: 1.0k

OLX — платформа онлайн-оголошень, яка об'єднує людей для покупки, продажу або обміну товарами та послугами. Станом на 2018 рік на майданчику зареєстровано 1,5 млн продавців, розміщено понад 11 млн оголошень і кожну хвилину додається близько 100 нових. Оголошення класифікуються за такими категоріями, як «Дитячий світ», «Нерухомість», «Транспорт», «Запчастини для транспорту», «Робота», «Тварини», «Дім і сад», «Електроніка», «Бізнес та послуги», «Мода і стиль», «Хобі, відпочинок і спорт», «Віддам безкоштовно» і «Обмін». OLX є найбільш відвідуваним сервісом оголошень в Україні. Кожен другий інтернет-користувач з України відвідує ресурс мінімум один раз на місяць.

Views: 1.0k

Украї́нська абе́тка, також украї́нська áзбука, украї́нський алфа́вíт — сукупність літер, прийнятих в українській писемності та розміщених у певному усталеному порядку.

Views: 995

Дру́га світова́ війна́ — глобальний збройний конфлікт, що тривав від 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року. У війні взяло участь понад 60 країн, зокрема всі великі держави, які утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»). Безпосередню участь у бойових діях брали понад 100 мільйонів осіб. Супротивні держави кинули всі економічні, промислові та наукові можливості на потреби фронту, стираючи різницю між цивільними та військовими ресурсами. Загальні людські втрати коливаються між 50 й 80 мільйонами осіб, більшість із яких були мешканцями Радянського Союзу та Китаю. Друга світова війна відзначилася численними масовими вбивствами і злочинами проти людяності, насамперед Голокостом, стратегічними килимовими бомбардуваннями та єдиним в історії військовим застосуванням ядерної зброї.

Views: 987

У статті наведено перелік сухопутної військової техніки України.

Views: 981

Сполу́чені Шта́ти Аме́рики — федеративна республіка в Північній Америці, що складається з 50 штатів: Аляски, Гаваїв, 48 штатів на території між Атлантичним і Тихим океанами і між Канадою і Мексикою та федерального (столичного) округу Колумбія. Окрім того, США належать частина Віргінських островів та Пуерто-Рико у Вест-Індії, Східне Самоа, Гуам, Північні Маріанські Острови та інші острови в Океанії. Столиця — місто Вашингтон.

Views: 978

Микола Вікторович Ба́сков — російський співак (тенор), заслужений артист Росії (2001). У 2004 році отримав також звання Народний артист України (2004); попри антиукраїнські заяви та, зокрема, підтримку російського вторгнення в Україну 2022 року, станом на 21 березня 2022 року не позбавлений цього звання. Фігурант бази «Миротворець». Підтримує путінський режим та війну Росії проти України.

Views: 962

Украї́нська Наро́дна Респу́бліка (УНР) — українська держава зі столицею в Києві, яка в 1917—1921 роках контролювала території центральної, східної та південної України. Постала на місці південно-західних губерній Російської імперії, населених переважно українцями. До квітня 1918 року очолювалася Центральною Радою УНР на чолі з Михайлом Грушевським, після грудня 1918 року — Директорією УНР, яка усунула від влади Павла Скоропадського — гетьмана Української Держави.

Views: 959

8 січня — 8-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 357 днів.

Views: 958

M1 «А́брамс» — основний бойовий танк третього покоління виробництва Сполучених Штатів. Танк названо на честь генерала Крейтона Абрамса, колишнього начальника штабу Армії США і командувача збройними силами США у В'єтнамі з 1968 по 1972 рік.

Views: 954

RIM-7 Sea Sparrow — американська корабельна зенітна і протиракетна система малої дальності, призначена в основному для захисту від протикорабельних ракет. Система була розроблена на початку 1960-х років на базі ракети класу «повітря-повітря» AIM-7 Sparrow як легка зброя «точкової оборони», яку можна було якнайшвидше модернізувати для використання на існуючих кораблях, часто замість існуючої гарматної зенітної зброї. У цьому втіленні це була дуже проста система, керована радіолокаційним підсвіченням, що наводиться вручну.

Views: 951

M109 — американська самохідна гаубиця, що перебуває на озброєнні артилерії армії США та деяких інших країн світу, в тому числі в Україні.

Views: 949

Успе́нський собо́р — головний соборний храм Успенської Києво-Печерської Лаври. З 2000 до 31 грудня 2022 року використовувався Українською православною церквою Московського патріархату.

Views: 942

Держа́вний Гі́мн Украї́ни — один із головних державних символів України поряд із прапором і гербом. Державним гімном є пісня «Ще не вмерла України і Слава, і Воля»: слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційна музична редакція ухвалена Верховною Радою 15 січня 1992 року, текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України» 6 березня 2003 року ( інструментальне виконанняфайл;  хорове виконанняфайл.

Views: 937
    main(): 1x 0.75094294548035s
index: 1x 0.7500159740448s
t_/pages/daily-top-views: 1x 0.74585199356079s
t_/blocks/list: 1x 0.7373788356781s
router_page: 1x 0.0031120777130127s
t_/common/header: 1x 0.0012681484222412s
loading-2: 1.5x 0.0010111331939697s
t_/common/head: 1x 0.00091981887817383s
t_/common/footer: 1x 9.608268737793E-5s
t_/content/select: 1x 4.6968460083008E-5s
----- END OF DUMP (2024-10-22 06:46:10)  -----