Most viewed Wikipedia articles on January 28 , 2023

YouTube — популярний відеохостинг, що надає послуги розміщення відеоматеріалів. Заснований 14 лютого 2005 року трьома працівниками PayPal: Чадом Герлі, Стівеном Чені та Джаведом Карімом. Зараз є підрозділом компанії Google. Станом на серпень 2019 року YouTube є другим за відвідуваністю сайтом в Інтернеті.

Views: 7.5k

Петр Па́вел — чеський політик та відставний генерал, Президент Чехії з 9 березня 2023. Голова Військового комітету НАТО з 2015 до 2018 року, до цього — командувач Генерального штабу армії Чеської Республіки з 2012 до 2015 року.

Views: 4.7k

Украї́на — держава, розташована у Східній Європі, охоплює південний захід Східноєвропейської рівнини, частину Східних Карпат і Кримські гори. Межує з Румунією і Молдовою на південному заході, з Угорщиною, Словаччиною та Польщею на заході, з Білоруссю на півночі та з Росією на сході й північному сході. На півдні омивається Чорним та Азовським морями. Площа становить 603 700 км². Найбільша за площею країна серед повністю розташованих у Європі.

Views: 4.2k

M1 «А́брамс» — основний бойовий танк третього покоління виробництва Сполучених Штатів. Танк названо на честь генерала Крейтона Абрамса, колишнього начальника штабу Армії США і командувача збройними силами США у В'єтнамі з 1968 по 1972 рік.

Views: 3.8k

Google, українською мовою ґуґл, англ. Google LLC — американська публічна транснаціональна корпорація, яку заснували 1998 року аспіранти Стенфордського університету Ларрі Пейдж і Сергій Брін.

Views: 3.7k

Каліфо́рнія — штат, що охоплює південну половину західного узбережжя Сполучених Штатів. З населенням 39 мільйонів і площею 410 тис. квадратних кілометрів, Каліфорнія — найбільший американський штат за населенням і третій за площею. Столиця Каліфорнії — Сакраменто, найбільш населене місто — Лос-Анджелес.

Views: 3.5k

Бій під Кру́тами — бій, що відбувся 16 (29) або 17 (30) січня 1918 року біля залізничної станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.

Views: 3.5k

PT-91 Twardy — польський основний бойовий танк третього покоління, заснований на ліцензійному варіанті радянського Т-72М1. В 2022 році певна кількість передана Збройним силам України.

Views: 3.3k

Alphabet Inc. — міжнародний конгломерат компаній, створений 2 жовтня 2015 року американськими програмістами і підприємцями Ларрі Пейджем та Сергієм Бріном, до якого увійшла компанія Google та інші компанії, якими вони володіли безпосередньо або через Google. Після завершення реструктуризації всі акції Google були автоматично замінені на таку саму кількість акцій Alphabet, які продовжують торгуватися на біржі Nasdaq як GOOGL і GOOG.

Views: 3.2k

Сан-Бруно — місто в США, в окрузі Сан-Матео штату Каліфорнія. Населення — 41 114 осіб (2010).

Views: 3.2k

Російське вторгнення в Україну  — відкритий воєнний напад Росії на Україну, що почався в четвер о 3:40 24 лютого 2022 року. Третій етап російсько-української війни, розв'язаної Росією 2014 року, участь у якій РФ намагалася заперечувати. Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції від 2 березня 2022 року засудила дії Росії та назвала їх агресією проти України. Міжнародний суд ООН в Гаазі 16 березня 2022 року зобов'язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні.

Views: 3.1k

Дженерал Дайнемікс F-16 «Фа́йтінг Фе́лкон» — багатофункціональний легкий винищувач, розроблений компанією «General Dynamics» у США. У 1993 році «General Dynamics» продала свій авіабудівний бізнес компанії «Lockheed Corporation». Завдяки своїй універсальності і відносно невисокій вартості F-16 користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь, перебуваючи на озброєнні 24-х країн. F-16 є наймасовішим винищувачем четвертого покоління: станом на 2009 рік побудовано понад 4400 машин, а у 2016 році експлуатували понад 2 500. Хоча F-16 більше не виготовляють для ВПС США, його все ще виготовляють на експорт.

Views: 2.8k

Leopard 2 — німецький основний бойовий танк третього покоління. Розроблений компанією Krauss-Maffei у 1970-х роках, надійшов на озброєння в 1979 році на зміну попереднього Леопарда 1 як основний танк західнонімецьких сухопутних військ.

Views: 2.7k

3-тя окрема штурмова бригада — підрозділ Збройних сил України, сформований 9 березня 2022 року на базі підрозділу територіальної оборони «Азов», що почав створюватися у Києві з перших днів російського вторгнення 2022 року; 26 січня 2023 перетворений на окрему штурмову бригаду Сухопутних військ ЗС України. Раніше відомий як ССО «Азов»

Views: 2.3k

Збро́йні си́ли Украї́ни — військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладені завдання з оборони України, захист її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності. Структурно поділене на 3 види та 2 окремі роди військ/сил.

Views: 2.0k

Наземна система «земля-повітря» середнього радіусу дії — Mamba (від фр. Famille de Sol-Air Futurs Sol-Air Moyenne-Portée / Terrestre — наземна система, призначена для захисту території від звичайних повітряних загроз, таких як літаки або крилаті ракети. Це також єдина європейська оборонна система з протибалістичною здатністю. Цей зенітний ракетний комплекс розроблено європейським консорціумом Eurosam, утвореним MBDA Italy, MBDA France і Thales.

Views: 2.0k

Голоко́ст, відомий також як Шоа — геноцид єврейського народу в часи Другої світової війни, внаслідок якого загинуло приблизно 6 мільйонів євреїв; переслідування, масове знищення євреїв і ромів у Німеччині під час Другої світової війни; систематичне переслідування і знищення європейських євреїв, циганів Нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933 — 1945 років. Як жертв Голокосту зазвичай сприймають також інші етнічні та соціальні спільноти, яких нацисти переслідували і знищували за приналежність до цих спільнот. Тобто, у ширшому розумінні, голокост — систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих. Кількість жертв Голокосту в ширшому розумінні є значно вищою. Голокост був складовою нацистської расової політики в Третьому Райху.

Views: 1.9k

Ки́їв — столиця та найбільше місто України. Розташований у середній течії Дніпра, у північній Наддніпрянщині. Політичний, соціально-економічний, транспортний, освітньо-науковий, історичний, культурний та духовний центр України. У системі адміністративно-територіального устрою України Київ має спеціальний статус, визначений Конституцією, і не входить до складу жодної області, хоча і є адміністративним центром Київської області. Місце розташування центральних органів влади України, іноземних місій, штаб-квартир більшості підприємств і громадських об'єднань, що працюють в Україні.

Views: 1.9k

Вале́рій Фе́дорович Залу́жний — український воєначальник, генерал. Головнокомандувач Збройних сил України, член Ради національної безпеки і оборони України.

Views: 1.9k

47-ма окрема механізована бригада — військове з'єднання механізованих військ у складі Сухопутних військ Збройних сил України.

Views: 1.9k

Володи́мир Олекса́ндрович Зеле́нський — український державний діяч, шостий і чинний Президент України з 20 травня 2019 року[⇨]. До вступу на посаду здобув популярність як шоумен, актор, комік, режисер, продюсер і сценарист. Був співвласником і художнім керівником «Студії Квартал-95» (2003—2019) та генеральним продюсером телеканалу «Інтер» (2010—2012).

Views: 1.8k

Президентські вибори у Чехії 2023 — чергові вибори Президента Чехії, що пройшли у два тури, перший — із 13 до 14 січня, другий — із 27 до 28 січня 2023 року. Чинний президент Мілош Земан не мав права балотуватися через обмеження кількості термінів. У другому турі переміг Петр Павел, набравши 58,32 % голосів.

Views: 1.8k

Мико́ла Микола́йович Ти́щенко — український політик, громадський діяч, ресторатор, телеведучий. Народний депутат України 9-го скликання. Заступник голови Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури. Колишній заступник голови депутатської фракції «Слуга народу». Звільнений з посади заступника голови фракції «Слуга народу» та виключений партії.

Views: 1.8k

2С22 «Богдана» — українська колісна самохідна гаубиця, із стволом калібру 155 мм. Встановлена на шасі КрАЗ-63221. Розробка розпочата щонайменше з 2018 року. Стала першою українською САУ, що розроблена під стандартний для країн НАТО калібр 155 мм.

Views: 1.7k

116-та окрема бригада  — кадроване формування Бригада перебуває у складі оперативного командування «Північ».

Views: 1.6k

«Венздей» — американський комедійний потоковий телесеріал у жанрі жахів, заснований на персонажі Венздей Аддамс із родини Аддамсів. Чотири з восьми епізодів зняв режисер Тім Бертон, який також є виконавчим продюсером. Прем'єра серіалу на Netflix відбулася 23 листопада 2022. За два тижні після виходу став третім за кількістю переглядів англомовним серіалом Netflix. Серіал отримав дві номінації на 80-й церемонії вручення премії «Золотий глобус»: перша — за найкращий телесеріал у жанрі мюзикл або комедія, друга — найкраща актриса в телесеріальному мюзиклі чи комедії.

Views: 1.6k

БМ «Оплот» — сучасний український основний бойовий танк, розроблений Харківським конструкторським бюро машинобудування. Головний конструктор машини — Борисюк Михайло Дем'янович.

Views: 1.5k

У статті наведено перелік сухопутної військової техніки України.

Views: 1.5k

«Іскандер» — сімейство балістичних оперативно-тактичних ракетних комплексів класу земля-земля, (ОТРК): Іскандер, Іскандер-Е, Іскандер-К, Іскандер-М. Комплекс розроблений на Коломенському КБ Машинобудування (КБМ). Вперше «Іскандер» представили в серпні 1999 року на аерокосмічному салоні МАКС.

Views: 1.5k

250 найрейтинговіших фільмів IMDb — список художніх фільмів, які отримали найвищі середні оцінки користувачів у рейтингу сайту IMDb. За оцінками пошукових систем всесвітньої мережі, це найбільш цитований, а отже найпопулярніший у світі рейтинг фільмів. Це також один з перших кінематографічних рейтингів, створених самими глядачами та кіноманами.

Views: 1.5k

28 січня — 28-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 337 днів.

Views: 1.5k

Украї́нська мо́ва — національна мова українців. Належить до східнослов'янської групи слов'янських мов, що входять до індоєвропейської мовної сім'ї, поряд з романськими, германськими, кельтськими, грецькою, албанською, вірменською та найближче спорідненими зі слов'янськими балтійськими мовами. Є державною мовою в Україні.

Views: 1.4k

Пе́рша світова́ війна́ — світова війна, глобальний збройний конфлікт, що розвивався перш за все в Європі з 28 липня 1914 до 11 листопада 1918 року, в якому брали участь 38 держав із населенням 1,5 млрд мешканців. У той час відома як Велика війна або «Війна, щоб завершити всі війни», вона призвела до мобілізації понад 70 мільйонів військовослужбовців, зокрема 60 мільйонів європейців, що робить її однією з найбільших війн в історії, а також одним із найсмертоносніших конфліктів в історії, в якому, за оцінками істориків, загинуло до 8,5 мільйона військових і 13 мільйонів цивільних. Низка геноцидів, які були наслідками війни, та пов'язана з нею пандемія іспанського грипу 1918 року додатково спричинили багато мільйонів смертей у всьому світі. Конфлікт мав вирішальний вплив на історію людства першої половини XX століття.

Views: 1.4k

Вугледа́р — місто у Волноваському районі Донецької області. Адміністративний центр Вугледарської міської громади.

Views: 1.4k

Володи́мир Володи́мирович Пу́тін — російський державний та політичний діяч, колишній офіцер радянської розвідки. Чинний президент Російської Федерації і верховний головнокомандувач збройних сил Російської Федерації з 7 травня 2012 року, але раніше заступав на пост президента з 7 травня 2000 року.

Views: 1.4k

Meta Platforms, Inc. — американська корпорація конгломерату соціальних мереж, що базується в Менло-Парку, штат Каліфорнія. Її заснував Марк Цукерберг як разом зі своїми сусідами по кімнаті та студентами Гарвардського коледжу, якими були Едуардо Саверін, Ендрю Макколлум, Дастін Московіц та Кріс Г'юз, спочатку як TheFacebook.com — пізніше Facebook, популярний глобальний вебсайт соціальних мереж. Meta — одна з найдорожчих компаній у світі. Вона вважається однією із Великої п'ятірки технологічних компаній разом із Microsoft, Amazon, Apple і Google.

Views: 1.4k

Ра́діо Свобо́да — інтернет-видання та радіостанція, яка позиціонує себе як приватний некомерційний інформаційно-новинний засіб масової інформації. Фінансується Конгресом США.

Views: 1.4k

72-га окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців — військове формування механізованих військ Збройних сил України. Розміщується у місті Біла Церква Київської області. Бригада створена в 2002 році на базі 72-ї гвардійської механізованої дивізії, що у свою чергу веде історію від 72-ї гвардійської мотострілецької дивізії.

Views: 1.4k

Військові звання України — це система рангів, що була утворена у березні 1992 року після ухвалення Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». У 2020 році проведене реформування сержантських (старшинських) та генеральських звань.

Views: 1.4k

Дру́га світова́ війна́ — глобальний збройний конфлікт, що тривав від 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року. У війні взяло участь понад 60 країн, зокрема всі великі держави, які утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»). Безпосередню участь у бойових діях брали понад 100 мільйонів осіб. Супротивні держави кинули всі економічні, промислові та наукові можливості на потреби фронту, стираючи різницю між цивільними та військовими ресурсами. Загальні людські втрати коливаються між 50 й 80 мільйонами осіб, більшість із яких були мешканцями Радянського Союзу та Китаю. Друга світова війна відзначилася численними масовими вбивствами і злочинами проти людяності, насамперед Голокостом, стратегічними килимовими бомбардуваннями та єдиним в історії військовим застосуванням ядерної зброї.

Views: 1.3k

Че́хія, офіційна назва — Че́ська Респу́бліка, раніше відома як Богемія — держава в центральній Європі без виходу до моря, що межує на півночі і заході з Німеччиною, на північному сході — з Польщею, на південному сході — зі Словаччиною, на півдні — з Австрією, що робить її однієї з двох, разом із Люксембургом, країною-членом Європейського Союзу, які повністю оточені ЄС. Країна має горбистий ландшафт, що займає площу 78 866 км² з переважно помірним континентальним та морським кліматами. Чеська Республіка — унітарна демократична республіка, де проживає 10,6 мільйонів жителів. Її столиця та найбільше місто — Прага, з 1,3 млн жителів; інші великі міста — Брно, Острава, Оломоуць та Пльзень. Основні річки: Морава, Лабе (Ельба), Влтава, Сазава.

Views: 1.3k

Мілош Земан — чеський державний діяч, політик. Президент Чехії з 8 березня 2013 до 8 березня 2023 року.

Views: 1.3k

Балісти́чна раке́та — різновид ракетної зброї. Велику частину польоту здійснює некеровано балістичною траєкторією, на яку впливає лише аерогідродинамічний опір.

Views: 1.3k

Степа́н Андрі́йович Банде́ра — український політичний діяч, революціонер, один із радикальних та чільних ідеологів, практиків і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б. Разом з Миколою Лебедем був одним зі організаторів вбивства Броніслава Перацького за політику пацифікації та вбивства Олексія Майлова через проведення спланованого та штучного організованого голоду на українських землях 1932—1933.

Views: 1.3k

Тара́с Григо́рович Шевче́нко — український поет, прозаїк, мислитель, живописець, гравер, етнограф, громадський діяч. Національний герой і символ України. Діяч українського національного руху, член Кирило-Мефодіївського братства. Академік Імператорської академії мистецтв (1860).

Views: 1.2k

Англі́йська мо́ва — мова, що належить до західногерманської підгрупи індоєвропейської мовної сім'ї, якою спочатку розмовляли жителі ранньосередньовічної Англії. Названа на честь англів, одного з давніх германських народів, які мігрували з Ангельна, півострова на Балтійському морі, пізніше — на територію Великої Британії, названу на їхню честь — Англія. Живі мови, найближчі до англійської, включають шотландську рівнинну, за нею йдуть нижньосаксонська та фризька мови. Хоча англійська мова є спорідненою з німецькою, її словниковий запас зазнав надзвичайно великого впливу від старонормандської і латинської, а також від давньоскандинавскої мов.

Views: 1.2k

«Щедрик» — українська історична драма режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко за сценарієм Ксенії Заставської, що вийшов у прокат в Україні 5 січня 2023 року. Світова прем'єра відбулася 4 березня 2022 року. Дистрибуторами фільму виступають FILM.UA Distribution та Kinomania Film Distribution. Має інші назви «Szczedryk» (Польща) та «Carol of the Bells».

Views: 1.2k

Андрей Бабіш — чеський проросійський підприємець-мільярдер, бізнес-олігарх та політик-популіст антиєвропейського напряму; колишній член КПЧ, словак за походженням. Прем'єр-міністр Чехії з 6 грудня 2017 року по 28 листопада 2021 року. Кандидат на посаду президента Чехії на виборах у січні 2023 року.

Views: 1.2k

Бригада «Азов» — військове формування Національної гвардії України. Під час російського вторгнення в Україну 2022 року полк став осередком оборони міста Маріуполь і надалі утримував комбінат Азовсталь.

Views: 1.2k

OLX — платформа онлайн-оголошень, яка об'єднує людей для покупки, продажу або обміну товарами та послугами. Станом на 2018 рік на майданчику зареєстровано 1,5 млн продавців, розміщено понад 11 млн оголошень і кожну хвилину додається близько 100 нових. Оголошення класифікуються за такими категоріями, як «Дитячий світ», «Нерухомість», «Транспорт», «Запчастини для транспорту», «Робота», «Тварини», «Дім і сад», «Електроніка», «Бізнес та послуги», «Мода і стиль», «Хобі, відпочинок і спорт», «Віддам безкоштовно» і «Обмін». OLX є найбільш відвідуваним сервісом оголошень в Україні. Кожен другий інтернет-користувач з України відвідує ресурс мінімум один раз на місяць.

Views: 1.2k

Сухопутні війська Збройних сил України — найчисленніший самостійний вид збройних сил України, головний носій їх бойової могутності, призначений для ведення бойових дій переважно на суходолі.

Views: 1.2k

Росі́йська Федера́ція, або Росі́я — трансконтинентальна держава у Східній Європі та Північній Азії з площею 17 098 246 км² в міжнародно визнаних кордонах. Російська Федерація є найбільшою за територією країною у світі, що охоплює більше однієї восьмої площі суходолу Землі, розтягнувшись на одинадцять часових поясів і межуючи з 16 країнами — членами ООН. Територія Росії простягається від Балтійського моря на заході до Тихого океану на сході, а також від Північного Льодовитого океану на півночі до Чорного моря та Кавказу на півдні. На міжнародно визнаній території проживають 142 998 511 жителів.

Views: 1.2k

Київська Русь — середньовічна східноєвропейська феодальна монархічна держава зі столицею в Києві, що існувала впродовж IX-XIII століть. Об'єднувала під владою князів із династії Рюриковичів східнослов'янські, балтські та фіно-угорські племена. У часи найбільшої могутності простягалася від Білого моря на півночі до Чорного моря на півдні, і від верхів'їв Вісли на заході до середньої Волги на сході.

Views: 1.2k

Джеймі Дорнан, — ірландський актор, модель і музикант. Дорнан був моделлю багатьох відомих марок, таких як Calvin Klein, Dior, Armani і багатьох інших. В 2006 році він знявся у фільмі Софії Копполи «Марія-Антуанетта». Знімався у ролі Мисливця в першому сезоні телесеріалу «Якось у казці». Найбільшу славу здобув після участі в серії фільмів «П'ятдесят відтінків...»: «П'ятдесят відтінків сірого» (2015), «П'ятдесят відтінків темряви» (2017), «П'ятдесят відтінків свободи» (2018).

Views: 1.2k

У наявному списку наведено близько 450 найпопулярніших[джерело?] імен, якими найчастіше називають жінок (дівчат) в Україні. До нього включено імена різноманітного походження: українські, загальнохристиянські, православні, католицькі, а також язичницькі слов'янські імена.

Views: 1.2k

«Останні з нас» — американський постапокаліптичний драматичний телесеріал, прем'єра якого відбулася на каналі HBO 15 січня 2023 року. Він заснований на відеогрі 2013 року The Last of Us, розробленій компанією Naughty Dog, і розповідає історію Джоела, контрабандиста, якому доручено супроводжувати підлітка Еллі через постапокаліптичні США, спустошені пандемією паразитичного грибка. Фільмування серіалу відбулися в канадському місті Калґарі.

Views: 1.2k

День пам'яті Героїв Крут — пам'ятна дата боротьби за незалежність України.

Views: 1.2k

Ба́хмут, також Бахму́т — місто в Донецькій області України, адміністративний центр Бахмутської міської громади та Бахмутського району.

Views: 1.2k

Соціа́льна мере́жа, також суспі́льна, мере́жа — соціальна структура, утворена індивідами або організаціями. Вона відбиває розмаїті зв'язки між ними через різноманітні соціальні взаємовідносини, починаючи з випадкових знайомств і закінчуючи тісними родинними зв'язками. Вперше термін було запропоновано в 1954 році Дж. А. Барнесом. Максимальний розмір соціальних мереж становить близько 150 осіб, а середній — 123.

Views: 1.1k

Президе́нт Че́ської Респу́бліки — згідно з Конституцією Чеської Республіки (1993) глава Чеської республіки, який представляє державу на міжнародній арені, Верховний головнокомандувач збройними силами Чехії.

Views: 1.1k

Т-72 «Урал» — основний бойовий танк, розроблений в СРСР. Прийнятий на озброєння радянської армії у 1973 році. За 30 років виробництва виконано 14 основних модифікацій.

Views: 1.1k

2С7 «Піон» — радянська 203-мм самохідна гармата артилерії резерву Верховного Головнокомандування. Розроблено на Ленінградському Кіровському заводі. Головний конструктор шасі — М. С. Попов, 203-мм гармати 2А44 — Г. І. Сергєєв. 2С7 «Піон» призначений для придушення тилів, знищення особливо важливих об'єктів і засобів ядерного нападу в тактичній глибині на відстані до 47 км.

Views: 1.1k

У статті наведено список втрат українських військовослужбовців у російсько-українській війні, починаючи з 1 січня 2023 року по 31 січня 2023 року (включно).

Views: 1.1k

Сігу́рні Вівер — американська акторка кіно, театру, телебачення та озвучення, кінопродюсерка. Лауреатка премій «Золотий глобус» і БАФТА, тричі номінована на премію «Оскар». Виконавиця культової ролі Еллен Ріплі у серії фільмів про Чужих.

Views: 1.1k

Ма́йлі Рей Сайрус Хе́мсворт — американська поп-співачка, кіноакторка, ЛГБТ- та феміністська активістка, благодійниця.

Views: 1.1k

Ukr.net (Укр.нет) — один із найпопулярніших новинних інтернет-сервісів України. Входить до десяти найвідвідуваніших сайтів українського сегмента мережі. Станом на січень 2022 року займав 8-е місце у списку найвідвідуваніших сайтів України.

Views: 1.1k

Олександр Григорович Поворознюк — український підприємець-аграрій. Генеральний директор ТОВ «Агрофірма П'ятихатська», президент ФК «Інгулець». У 2009—2010 роках — президент футбольного клубу «Десна» (Чернігів). Голова благодійного фонду «З людьми і для людей». Депутат Петрівської районної ради з 2010 року. Член Партії відродження села.

Views: 1.1k

Російсько-українська війна, також Російська збройна агресія проти України — пряме й опосередковане застосування збройної сили Російською Федерацією проти суверенітету і територіальної цілісності України. Відкритими складовими російської збройної агресії проти України, що розпочалася 2014 року, є:

  • Російське збройне вторгнення в Крим у лютому-березні 2014 року.
  • Війна на сході України з квітня 2014 року, яка розпочалася зі створення під прикриттям «народних» виступів спецслужбами РФ терористичних так званих Донецької і Луганської «народних республік» та тривала до початку широкомасштабного вторгнення.
  • Широкомасштабне вторгнення Росії в Україну з 24 лютого 2022 року, яке розпочалося після тривалого військового нарощування та визнання Росією своїх маріонеткових утворень ДНР та ЛНР як незалежних держав.
Views: 1.1k

Бригада — тактичне військове з'єднання в усіх видах збройних сил, родах військ.

Views: 1.1k

Украї́нська абе́тка, також украї́нська áзбука, украї́нський алфа́вíт — сукупність літер, прийнятих в українській писемності та розміщених у певному усталеному порядку.

Views: 1.0k

Сполу́чені Шта́ти Аме́рики — федеративна республіка в Північній Америці, що складається з 50 штатів: Аляски, Гаваїв, 48 штатів на території між Атлантичним і Тихим океанами і між Канадою і Мексикою та федерального (столичного) округу Колумбія. Окрім того, США належать частина Віргінських островів та Пуерто-Рико у Вест-Індії, Східне Самоа, Гуам, Північні Маріанські Острови та інші острови в Океанії. Столиця — місто Вашингтон.

Views: 1.0k

Олексій Миколайович Арестович — український блогер, актор, розвідник, політичний і військовий оглядач, пропагандист, колумніст білорусько-польського походження, організатор психологічних семінарів і тренінгів та благодійного фонду для психологічної підтримки учасників АТО (2014—2017).

Views: 1.0k

Уго́рщина — держава в центральній Європі. Займаючи територію у 93 030 км² у Тисо-Дунайській низовині, країна межує зі Словаччиною на півночі, Україною — на північному сході, Румунією — на південному сході, Сербією та Хорватією — на півдні, Словенією — на південному заході та Австрією — на заході. Маючи близько 10 мільйонів жителів, Угорщина є середньою за величиною державою — членом Європейського Союзу. Державна мова — угорська, яка є найуживанішою уральською мовою у світі й однією з небагатьох не-індоєвропейських мов, які широко вживаються в Європі. Столиця та найбільше місто — Будапешт; інші основні міські райони включають Дебрецен, Сегед, Мішкольц, Печ та Дьєр.

Views: 994

«Приват24» — найпопулярніший в Україні інтернет-банкінг. Працює з 26 березня 2001 року й належить ПриватБанку.

Views: 973

Держа́вний Гі́мн Украї́ни — один із головних державних символів України поряд із прапором і гербом. Державним гімном є пісня «Ще не вмерла України і Слава, і Воля»: слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційна музична редакція ухвалена Верховною Радою 15 січня 1992 року, текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України» 6 березня 2003 року ( інструментальне виконанняфайл;  хорове виконанняфайл.

Views: 962

Пові́тряні си́ли Збро́йних сил Украї́ни — вид збройних сил у складі Збройних сил України, який має на озброєнні винищувальну, бомбардувальну і транспортну авіацію, а також зенітні ракетні війська і радіотехнічні війська. Повітряні сили у цьому вигляді були створені у 2004 році шляхом об'єднання двох видів: Військово-повітряних сил та Військ протиповітряної оборони України.

Views: 957

29-та гренадерська дивізія СС «РОНА» (нім. Waffen-Grenadier Division der SS — колабораційне тактичне з'єднання Ваффен-СС укомплектоване вояками Російської Визвольної Народної Армії сформоване наприкінці Другої Світової війни.

Views: 946

Facebook — найбільша соцмережа, що почала працювати 4 лютого 2004 року як мережа для студентів деяких американських університетів. Facebook належить корпорації Meta Platforms. Засновником та головою сервісу є Марк Цукерберг. За даними рейтингу Alexa Rank, сайт facebook.com посідає 7 місце за відвідуваністю у світі. Станом на грудень 2018 року Facebook стверджував, що мав понад 2,3 млрд активних користувачів щомісяця. Станом на вересень 2019 року кількість користувачів з України становила 13 млн.

Views: 936

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр» — формування механізованих військ у складі Сухопутних військ Збройних сил України чисельністю в бригаду. Місце дислокації — смт Черкаське. Входить до складу Оперативного командування «Схід».

Views: 930

Ю́лія Володи́мирівна Тимоше́нко — українська державна та політична діячка, Народний депутат України. Двічі Прем'єр-міністр України, перша жінка — прем'єр-міністр України. Голова політичної партії «Батьківщина» та політичного альянсу блоку Тимошенко (2001)[⇨].

Views: 925

Григо́рій Степане́ць — український і американський математик, фізик, хімік, програміст.

Views: 918

Ізра́їль, офіційна назва — Держа́ва Ізра́їль — держава в західній Азії, на південно-східному березі Середземного моря та північному березі Червоного моря. Межує з Ліваном на півночі, Сирією на північному сході, Йорданією на сході та Палестиною й Сектором Гази на сході та заході, відповідно, а також Єгиптом на південному заході. Країна має географічно різноманітні риси в межах своєї відносно невеликої площі. Економічним та технологічним центром країни є Тель-Авів, тоді як її місцем уряду та проголошеною столицею є Єрусалим, щоправда, визнання суверенітету держави над Єрусалимом є обмеженим. Державна мова — іврит, водночас арабська мова має особливий статус.

Views: 898

DeepStateMap.Live — інтерактивна онлайн мапа бойових дій в Україні, яка дає можливість слідкувати за змінами лінії фронту та перебігом воєнних дій російсько-української війни.

Views: 887

Сили територіальної оборони Збройних сил України (Сили ТрО ЗСУ) — окремий рід сил ЗСУ, на який покладається організація, підготовка та виконання завдань територіальної оборони. Безпосереднє керівництво територіальною обороною здійснюється Головнокомандувачем ЗСУ через Командувача Сил територіальної оборони.

Views: 875

С-300 — сімейство радянських зенітно-ракетних систем середнього радіуса дії. Серійне виробництво системи під індексом С-300ПТ було розпочато в 1975 році. В 1978 році були завершені випробування системи, а в 1979 році перший полк С-300 став на бойове чергування.

Views: 864

Украї́нська Наро́дна Респу́бліка (УНР) — українська держава зі столицею в Києві, яка в 1917—1921 роках контролювала території центральної, східної та південної України. Постала на місці південно-західних губерній Російської імперії, населених переважно українцями. До квітня 1918 року очолювалася Центральною Радою УНР на чолі з Михайлом Грушевським, після грудня 1918 року — Директорією УНР, яка усунула від влади Павла Скоропадського — гетьмана Української Держави.

Views: 858

Національний університет «Києво-Могилянська академія» це заклад вищої освіти в Україні. Заснований 1615 року. Розміщується в корпусах історичної Києво-Могилянської академії, від якої отримав свою назву. Університетське містечко розташоване на Подолі в Києві, між Контрактовою площею та набережною Дніпра. Викладання в університеті ведеться українською та англійською мовами. З 2009 до 2014 року мав статус автономного дослідницького університету.

Views: 856

Втрати силових структур внаслідок російської агресії проти України — прямі та непрямі втрати силових структур України, спричинені російською збройною агресією проти України та збройним протистоянням з агресором.

Views: 853

24-та окрема механізована бригада імені короля Данила — військове з'єднання механізованих військ у складі Сухопутних військ Збройних сил України чисельністю в бригаду. Базується в м. Яворів на Львівщині. Перебуває у складі оперативного командування «Захід».

Views: 852

Saab JAS 39 Gripen — шведський багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який розробила та виробляє компанія Saab.

Views: 841

Росі́йська мо́ва — східнослов'янська мова індоєвропейської мовної сім'ї, є однією зі слов'янських мов, що входять до більшої балто-слов'янської гілки. Є національною мовою росіян і державною мовою Російської Федерації, одна з двох державних мов Республіки Білорусь, одна з офіційних мов Республіки Казахстан, Киргизької Республіки і широко використовується як лінґва франка на Кавказі, в Центральній Азії, а також у певній мірі в Балтійських країнах і в Україні. Вона була де-факто мовою СРСР до його розпаду; і використовувалася як офіційна чи в суспільному житті в усіх пострадянських державах.

Views: 833

Львів — місто в Україні, адміністративний центр області, агломерації, району, міської громади, національно-культурний та освітньо-науковий осередок країни, великий промисловий центр і транспортний вузол, вважається столицею Галичини та центром Західної України. За кількістю населення — сьоме місто країни.

Views: 820

Механізо́вані війська́ — рід військ, який складає основу Сухопутних військ України. Підрозділи механізованих військ виконують завдання щодо утримання зайнятих районів, рубежів і позицій, відбиття ударів противника, прориву оборони противника, розгрому його військ, захоплення важливих районів, рубежів і об'єктів, діють у складі морських та повітряних десантів. Механізовані з'єднання поряд з танковими використовуються для введення в прорив і розвитку успіху на велику глибину, для оточення і розгрому противника, переслідування та виконання інших завдань.

Views: 814

Дженна Марі Ортега — американська акторка театру та кіно, письменниця, філантропка та активістка. Почала кар'єру як дитина-акторка, отримавши визнання за роль Джейн у комедійно-драматичному серіалі The CW «Незаймана Джейн» (2014–2019). Досягла успіху завдяки ролі Харлі Діаз у серіалі каналу Disney Channel «Застрягла посеред» (2016–2018), за яку отримала нагороду Imagen Award як найкраща молода акторка на телебаченні у 2018 році. Ортеґа також озвучила принцесу Ізабель в мультсеріалі Disney Channel «Олена з Авалора» (2016–2020).

Views: 813

Радя́нський Сою́з, офіційна назва — Сою́з Радя́нських Соціалісти́чних Респу́блік (СРСР) — федеративна соціалістична держава в Північній Євразії, яка існувала з 1922 по 1991 рік. Формально — союз декількох національних радянських республік; на практиці — однопартійна диктатура з високим ступенем централізації керівництва та плановою економікою, якою керувала Комуністична партія. Столицею держави була Москва в її найбільшій республіці — Російській РФСР. Іншими великими міськими центрами були Ленінград, Київ, Мінськ, Ташкент, Алмати та Новосибірськ. Після розпаду Британської колоніальної імперії СРСР став найбільшою за площею країною світу, що простягалась понад 10 000 кілометрів зі сходу на захід, перетинаючи 11 часових поясів і понад 7200 кілометрів з півночі на південь. Її територія включала більшу частину Східної Європи, а також частину Північної Європи та всю Північну та Середню Азію. Країна мала п'ять кліматичних зон, таких як тундра, тайга, степи, пустелі та гори. До народів, що проживали на його території, вживалася спільна назва «радянський народ».

Views: 809

Приватна військова компанія Вагнера, ПВК Вагнера, група Вагнера — незаконне збройне формування, міжнародна злочинна терористична організація що комплектується російськими та іноземними найманцями, засудженими злочинцями. Створена 2013 року в Російській Федерації для участі у збройних конфліктах без залучення регулярних військ. Від 2022 року згадується також під назвою ПВК «Ліга».

Views: 808

Ле́ся Украї́нка — українська письменниця, перекладачка та культурна діячка, співзасновниця літературного гуртка «Плеяда» та групи Українська соціал-демократія. У сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Views: 803

Андрі́й Ві́кторович Кузьме́нко — український співак, композитор, поет, письменник, телеведучий, продюсер, актор. Лідер гурту «Скрябін». Герой України (посмертно). Заслужений артист Автономної Республіки Крим (2008).

Views: 795
    main(): 1x 0.087121963500977s
index: 1x 0.086503028869629s
t_/pages/daily-top-views: 1x 0.085175037384033s
t_/blocks/list: 1x 0.080549001693726s
t_/common/header: 1x 0.0011980533599854s
router_page: 1x 0.0010139942169189s
t_/common/head: 1x 0.00096607208251953s
loading-2: 1.5x 0.00062894821166992s
t_/common/footer: 1x 0.00010800361633301s
t_/content/select: 1x 5.4121017456055E-5s
----- END OF DUMP (2024-07-27 09:22:07)  -----