Most viewed Wikipedia articles on December 4 , 2023

Де́нь свято́го Микола́я — день святкування та вшанування пам'яті християнського святого Миколая Мирлікійського (Чудотворця). День святого Миколая відзначається християнськими церквами 6 грудня. За юліанським календарем у XX—XXI століттях свято припадає на 19 грудня.

Views: 8.2k

Pornhub — один з найпопулярніших порносайтів у світі. Заснований у 2007 році, він входить до десятки найпопулярніших сайтів світу і трійки найпопулярніших порносайтів станом на липень 2020 року. Власником сервісу є компанія MindGeek, яка володіє низкою порнографічних сервісів. Pornhub доступний по всьому світі, але заблокований у деяких країнах, зокрема Пакистані, Індії та Китаї. Мови сайту: англійська, німецька, французька, іспанська, італійська, португальська, польська, японська, російська. Штаб-квартира знаходиться в Монреалі, Канада; також сервіс має офіс та сервери у Лімасолі (Кіпр).

Views: 5.1k

Гая́на, також Гайа́на, Ґайа́на, Ґая́на, Кооперати́вна Респу́бліка Гая́на — держава в Південній Америці, омивається на півночі Атлантичним океаном, межує на сході із Суринамом, півдні та південному сході з Бразилією, північному заході з Венесуелою. Площа країни 214 969 км². Столиця і найбільше місто — Джорджтаун. Офіційна мова — англійська. На південноамериканському материку Гаяна — єдина англомовна країна і єдиний член британської Співдружності націй.

Views: 3.9k

Святи́й Микола́й — святковий персонаж, добрий чарівник, якого ототожнюють з образом Миколая Чудотворця.

Views: 3.9k

2С22 «Богдана» — українська колісна самохідна гаубиця, із стволом калібру 155 мм. Встановлена на шасі КрАЗ-63221. Розробка розпочата щонайменше з 2018 року. Стала першою українською САУ, що розроблена під стандартний для країн НАТО калібр 155 мм.

Views: 3.7k

«Слово пацана. Кров на асфальті» — російський кримінальний серіал про молодіжні банди Казані кінця 1980-х років, знятий режисером Жорою Крижовніковим. Головні ролі виконали Леон Кемстач, Рузіль Мінекаєв, Іван Янковський, Анастасія Красовська. Прем'єра відбулася 9 листопада 2023 року на російських онлайн-відеосервісах Wink та Start.

Views: 3.7k

Микола́й, Миколай Мирлікійський, Миколай Чудотворець — християнський священник грецького походження в Римській імперії, єпископ Мирський, святий. Народився у Патарі, в історичній області Лікія, що на той час належала Римській імперії. У молодості здійснив паломництво до Єгипту та Святої Землі. Невдовзі після повернення став єпископом у Мирі Лікійській. Зазнав гонінь за правління римського імператора Діоклетіана, був ув'язнений. Звільнений у часи імператора Костянтина. Ймовірно, брав участь у Першому Нікейському соборі. Помер у Мирі, Лікія. Один із найшанованіших святих у католицьких, православних і деяких протестантських церквах. День вшанування — 6 грудня за григоріанським календарем, 19 грудня — за юліанським календарем. За переказами звершив багато чудес за життя і після смерті. Перші згадки про вшанування датуються VI століттям, коли імператор Юстиніан I збудував на честь святого церкву в Константинополі. Культ святого Миколая був популярний у східнохристиянських церквах, особливо в Греції. Звідти він поширився до Італії, Німеччини, України. 991 року єпископ Регінальд склав «Житіє святого Миколая». 1087 року італійські купці перенесли тіло святого з Мири й перевезли до Барі в Італії. Патрон Греції, України, Неаполя, Сицилії, Лотарингії, багатьох міст в Італії, Німеччині, Австрії та Бельгії; на його честь названо українське місто Миколаїв. Покровитель дітей, мандрівників, пекарів, моряків.

Views: 3.5k

YouTube — популярний відеохостинг, що надає послуги розміщення відеоматеріалів. Заснований 14 лютого 2005 року трьома працівниками PayPal: Чадом Герлі, Стівеном Чені та Джаведом Карімом. Зараз є підрозділом компанії Google. Станом на серпень 2019 року YouTube є другим за відвідуваністю сайтом в Інтернеті.

Views: 3.4k

Ма́колей Кар́сон Ка́лкін — американський актор, один з найуспішніших дітей-акторів в історії Голівуду, що здобув славу головними ролями в комедіях «Сам удома» (1990) і «Багатенький Річі» (1994). На піку своєї популярності вважався найкращим дитячим актором з часів Ширлі Темпл.

Views: 3.2k

OLX — платформа онлайн-оголошень, яка об'єднує людей для покупки, продажу або обміну товарами та послугами. Станом на 2018 рік на майданчику зареєстровано 1,5 млн продавців, розміщено понад 11 млн оголошень і кожну хвилину додається близько 100 нових. Оголошення класифікуються за такими категоріями, як «Дитячий світ», «Нерухомість», «Транспорт», «Запчастини для транспорту», «Робота», «Тварини», «Дім і сад», «Електроніка», «Бізнес та послуги», «Мода і стиль», «Хобі, відпочинок і спорт», «Віддам безкоштовно» і «Обмін». OLX є найбільш відвідуваним сервісом оголошень в Україні. Кожен другий інтернет-користувач з України відвідує ресурс мінімум один раз на місяць.

Views: 3.1k

Martlet — легка багатоцільова керована ракета, створена для потреб військових Великої Британії компанією Thales Air Defense.

Views: 3.1k

Украї́на — держава, розташована у Східній Європі, охоплює південний захід Східноєвропейської рівнини, частину Східних Карпат і Кримські гори. Межує з Румунією і Молдовою на південному заході, з Угорщиною, Словаччиною та Польщею на заході, з Білоруссю на півночі та з Росією на сході й північному сході. На півдні омивається Чорним та Азовським морями. Площа становить 603 700 км². Найбільша за площею країна серед повністю розташованих у Європі.

Views: 3.1k

Ukr.net (Укр.нет) — один із найпопулярніших новинних інтернет-сервісів України. Входить до десяти найвідвідуваніших сайтів українського сегмента мережі. Станом на січень 2022 року займав 8-е місце у списку найвідвідуваніших сайтів України.

Views: 2.8k

День Збройних сил України — святковий день на честь ЗСУ, встановлений постановою ВРУ 1993 року. Відзначається щорічно 6 грудня — в день ухвалення 1991 року закону України «Про Збройні сили України».

Views: 2.8k

Вве́дення у храм Пресвято́ї Ді́ви Марії́ — одне з великих християнських Богородичних свят, встановлене на честь події приведення пресвятої Богородиці своїми батьками в Єрусалимський храм для присвячення Богу, яке святкується 21 листопада. Свято пов'язане з подією, про яку розповідає не Новий Завіт, а апокрифічний Протоєвангеліє Якова. За цим текстом, батьки Марії, Йоаким і Анна, які були бездітними, отримали небесну звістку про те, що у них буде дитина. В подяку за дар своєї доньки вони принесли її ще дитиною до Єрусалимського храму, щоб посвятити її Богові. Пізніші версії історії свідчать, що Марія була взята до Храму в приблизно трьохрічному віці на виконання обітниці. Традиція стверджувала, що вона мала залишитися там, щоб отримати освіту, щоб підготуватися до своєї ролі Мами Бога.

Views: 2.4k

Юліанський або юліянський календар запроваджений з 1 січня 45 р. до н. е. Юлієм Цезарем наприкінці 46 р. до н. е. За юліанським календарем тривалість року складає 365¼ діб, де чверть доби враховується високосним роком кожен четвертий рік.

Views: 2.2k

Григоріа́нський (григоріянський) календа́р — календар, запроваджений 4 жовтня 1582 року Папою Римським Григорієм XIII і нині ухвалений у світі як міжнародний стандарт.

Views: 2.0k

Тара́с Григо́рович Шевче́нко — український поет, прозаїк, мислитель, живописець, гравер, етнограф, громадський діяч. Національний герой і символ України. Діяч українського національного руху, член Кирило-Мефодіївського братства. Академік Імператорської академії мистецтв (1860).

Views: 2.0k

Шпе́нов Дмитро́ Ю́рійович — український політик, народний депутат України VI, VII, VIII та IX скликань від 37-го виборчого округу. Заступник голови Комітету ВРУ з питань верховенства права та правосуддя, ексчлен фракцій Партії регіонів та Опозиційний блок. Заслужений юрист України (2010).

Views: 2.0k

Украї́нська абе́тка, також украї́нська áзбука, украї́нський алфа́вíт — сукупність літер, прийнятих в українській писемності та розміщених у певному усталеному порядку.

Views: 2.0k

47-ма окрема механізована бригада — військове з'єднання механізованих військ у складі Сухопутних військ Збройних сил України.

Views: 1.9k

Збро́йні си́ли Украї́ни — військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладені завдання з оборони України, захист її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності. Структурно поділене на 3 види та 2 окремі роди військ/сил.

Views: 1.9k

Різдво́ Христо́ве, також Різдво́ Госпо́днє, або Різдво́ — у християнстві день народження Ісуса Христа від Діви Марії у Вифлеємі. Згадується у Новому Заповіті. Одна з найбільших урочистостей, що відзначається християнськими церквами. Різдво завершує різдвяний піст — Адвент, час очікування на прихід Ісуса. Святкується 25 грудня церквами, що відзначають нерухомі свята за григоріанським і новоюліанським календарем, та 7 січня — церквами, що святкують за юліанським календарем. Кульмінація свята — урочиста літургія, що правиться на Святий Вечір; у східній традиції правиться літургія Василія Великого. Після служби християни збираються родиною на святу вечерю. Атрибути свята — вертеп, Різдвяна зірка (Звізда), вистави, ярмарок, пісні, колядки, різдвяні вінки, ялинки тощо. В Україні святкується з середньовіччя. Від 2017 року обидві дати є святковими вихідними днями в Україні. Період різдвяних свят триває до 6 січня за григоріанським календарем, і до 19 січня — за юліанським. У цей період християни й усі люди доброї волі покликані чинити справи милосердя.

Views: 1.9k

ChatGPT — чат-бот зі штучним інтелектом, розроблений лабораторією OpenAI. Це велика статистична модель мови, оптимізована для ведення діалогів та відлагоджена завдяки технікам навчання з учителем та навчання з підкріпленням. В основі прототипу лежить модель OpenAI GPT-3.5 — покращена версія GPT-3.

Views: 1.8k

Російське вторгнення в Україну  — відкритий воєнний напад Росії на Україну, що почався в четвер о 3:40 24 лютого 2022 року. Третій етап російсько-української війни, розв'язаної Росією 2014 року, участь у якій РФ намагалася заперечувати. Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції від 2 березня 2022 року засудила дії Росії та назвала їх агресією проти України. Міжнародний суд ООН в Гаазі 16 березня 2022 року зобов'язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні.

Views: 1.8k

Ко́рисні копа́лини України — корисні копалини в межах України.

Views: 1.8k

4 грудня — 338-й день року у григоріанському календарі. До кінця року залишається 27 днів.

Views: 1.8k

Іва́н Я́кович Франко́ — видатний український поет, прозаїк, драматург, літературний критик, публіцист, перекладач, науковець, громадський і політичний діяч. Доктор філософії (1893), доктор габілітований (1895), дійсний член Наукового товариства імені Шевченка (1899), почесний доктор Харківського університету (1906). Член Всеукраїнського Товариства «Просвіта».

Views: 1.7k

«Енеї́да» — українська бурлескно-травестійна поема, написана українським письменником Іваном Котляревським, заснована на сюжеті однойменної класичної поеми римського поета Вергілія. Складається з шести частин, на відміну від дванадцяти частин Вергілія. Написана чотиристопним ямбом.

Views: 1.7k

Термобари́чний боєприпа́с, ТББ, ОДБ — боєприпас, створений на основі ефекту об'ємного вибуху пилогазових або аерозольних хмар. Багатьма експертами відноситься до різновиду запалювальної зброї масового ураження, хоча термобаричні боєприпаси прямо не заборонені міжнародними договорами.

Views: 1.7k

Ле́ся Украї́нка — українська письменниця, перекладачка та культурна діячка, співзасновниця літературного гуртка «Плеяда» та групи Українська соціал-демократія. У сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Views: 1.7k

Telegram — багатоплатформовий зашифрований месенджер, що також надає опціональні наскрізні зашифровані чати та відеодзвінки, VoIP, обмін файлами та деякі інші функції. Він був запущений для iOS 14 серпня 2013 року та Android 20 жовтня 2013 року. Сервери Telegram розподілені по всьому світу з п'ятьма дата-центрами у різних частинах світу, а операційний центр базується в Дубаї, Об'єднані Арабські Емірати. Різні клієнтські програми доступні для настільних і мобільних платформ, зокрема офіційні програми для Android, iOS, Windows, macOS і Linux. Існує також два офіційних веб-додатки-двійники Telegram - WebK та WebZ, а також численні неофіційні клієнти, які використовують протокол Telegram. Офіційні компоненти Telegram мають відкритий вихідний код, за винятком сервера, який має закритий вихідний код і є власністю компанії.

Views: 1.6k

Facebook — найбільша соцмережа, що почала працювати 4 лютого 2004 року як мережа для студентів деяких американських університетів. Facebook належить корпорації Meta Platforms. Засновником та головою сервісу є Марк Цукерберг. За даними рейтингу Alexa Rank, сайт facebook.com посідає 7 місце за відвідуваністю у світі. Станом на грудень 2018 року Facebook стверджував, що мав понад 2,3 млрд активних користувачів щомісяця. Станом на вересень 2019 року кількість користувачів з України становила 13 млн.

Views: 1.6k

Шарло́тта Бро́нте, псевдонім Каррер Белл — англійська письменниця. Авторка знаменитих романів «Джен Ейр», «Вільєтт», «Вчитель».

Views: 1.6k

Вале́рій Фе́дорович Залу́жний — український воєначальник, генерал. Головнокомандувач Збройних сил України, член Ради національної безпеки і оборони України.

Views: 1.6k

XVideos — найпопулярніший порносайт у світі. За даними статистичної компанії Alexa Internet, XVideos належить до 50 найвідвідуваніших сайтів світу; станом за січень 2016 займає 47 місце. Був заснований у 1997 році. У 2012 році його відвідали 350 мільйонів користувачів. Станом на серпень 2021 року, сайт перекладено 21 мовами. Українська локалізація відсутня. Україна доступна серед регіонів які можна вибрати задля кращого цільового підбору відео. Штаб-квартира знаходиться в Лас-Вегасі, що в штаті Невада.

Views: 1.6k

Запорі́жжя — місто в Україні, адміністративний центр Запорізької області. За кількістю населення — шосте місто країни.

Views: 1.5k

Держа́вний Гі́мн Украї́ни — один із головних державних символів України поряд із прапором і гербом. Державним гімном є пісня «Ще не вмерла України і Слава, і Воля»: слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційна музична редакція ухвалена Верховною Радою 15 січня 1992 року, текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України» 6 березня 2003 року ( інструментальне виконанняфайл;  хорове виконанняфайл.

Views: 1.5k

День святої Варвари — народно-християнське свято на честь великомучениці Варвари. Його відмічають 4 (17) грудня православні християни і араби християни у Лівані, Сирії, Йорданії і Палестині. Є частиною ряду свят на Миколи.

Views: 1.4k

Ки́їв — столиця та найбільше місто України. Розташований у середній течії Дніпра, у північній Наддніпрянщині. Політичний, соціально-економічний, транспортний, освітньо-науковий, історичний, культурний та духовний центр України. У системі адміністративно-територіального устрою України Київ має спеціальний статус, визначений Конституцією, і не входить до складу жодної області, хоча і є адміністративним центром Київської області. Місце розташування центральних органів влади України, іноземних місій, штаб-квартир більшості підприємств і громадських об'єднань, що працюють в Україні.

Views: 1.4k

По́льща, офіційна назва — Респу́бліка По́льща — держава в Центральній Європі. З перепису населення 2015 року відомо, що в країні проживало понад 38,5 млн осіб, що робить її 5-ю країною Європейського Союзу за кількістю населення, а в Європі — 9-ю за площею та 8-ю за кількістю населення. 61 % населення мешкає у містах. Столиця й найбільше місто — Варшава. Інші великі міста — Краків, Лодзь, Вроцлав, Познань та Щецин.

Views: 1.4k

Яросла́в Володи́мирович — київський князь із династії Рюриковичів. Великий князь київський. Князь ростовський (988–1010) і новгородський (1010–1034). Другий син київського князя Володимира Святославича від полоцької князівни Рогніди. 988 року, за наказом батька, став намісником у Ростові. Був одружений з Інгігердою, шведською принцесою. Після смерті старшого брата Вишеслава переведений до Новгорода. 1014 року намагався унезалежнитися від Києва, відмовився виплачувати батькові данину. Взяв участь у міжусобній боротьбі за владу з братами, в якій загинули Борис, Гліб і Святослав. 1019 року переміг київського князя Святополка на Альті. 1026 року уклав угоду із братом Мстиславом, поділивши Руську землю по Дніпру; отримав Київ з Правобережжям, а Мстислав — Чернігів з Лівобережжям. Після смерті Мстислава (1036) став одноосібним володарем Русі. Доклав багато зусиль до зміцнення держави. 1036 року розбив і назавжди відкинув від Києва печенігів. На початку 1030-х років відвоював у Польщі червенські міста і Белзьку волость. Здійснив успішні походи проти ятвягів і литовців. Розширив межі середньовічного Києва, спорудивши «місто Ярослава», окрасою якого стали Золоті ворота та Софійський собор (1054). Започаткував укладання першого літописного зводу 1037–1039 років та першого писаного зводу законів — «Руської правди». Мав велику родину, уклав шлюбні відносини з багатьма європейськими правителями. За численні реформи та досягнення, що мали позитивний вплив на розвиток Русі, отримав прізвисько Яросла́в Му́дрий. Помер у Вишгороді, похований у Софійському соборі. У православній церкві прославлений як благовірний. Хрещене ім'я — Георгій (Юрій); також — Ярослав-Юрій Володимирович. У західній традиції — Яросла́в І.

Views: 1.4k

Наполео́н I Бонапа́рт — французький державний діяч, полководець, перший консул Французької Республіки (1799—1804), імператор Французів. Творець однієї з найбільших імперій світу, реформатор і законодавець Європи. Представник роду Бонапартів. Народився в Аяччо, Корсика, Франція. Схвально зустрів Французьку революцію, став генералом революційної армії. Командував французькими військами у війні проти Австрії та П'ємонту (1796—1797), засвідчивши талант великого воєначальника і політика. 1799 року здійснив державний переворот у Франції: полишив владу Директорії, став консулом. 1804 року проголосив Францію імперією, а себе її першим імператором. Запровадив нове законодавство, яке діє у більшості європейських країн. Завдяки перемогам над Австрією, Пруссією, Росією підкорив більшу частину Західної й Центральної Європи. Намагаючись встановити гегемонію на континенті, протистояв Британії та її союзникам. Зазнав серйозних втрат у неуспішній війні з Росією (1812). Після невдалої битви під Ляйпцигом (1813) й здачі Парижа програв війну коаліції Австрії, Пруссії та Росії. 1814 року зрікся престолу, був засланий на Ельбу. 1815 року повернувся до Парижа і відновив імператорську владу, але зазнав поразки у битві під Ватерлоо. Вдруге відмовився від престолу, був засланий на британський острів Святої Єлени. Помер у Лонґвуді на Святій Єлені, Велика Британія. Національний герой Франції.

Views: 1.4k

У наявному списку наведено близько 450 найпопулярніших[джерело?] імен, якими найчастіше називають жінок (дівчат) в Україні. До нього включено імена різноманітного походження: українські, загальнохристиянські, православні, католицькі, а також язичницькі слов'янські імена.

Views: 1.4k

Софі́йський собо́р, або Софі́я Ки́ївська — визначна пам'ятка історії та архітектури України, розташована на Софійській площі міста Києва. Збудований у 1011–1018 роках київським князем Ярославом. Названий на честь Святої Софії. Мав статус катедрального собору. З перервами був резиденцією київських митрополитів. До XIII століття використовувався як головна церква Русі, місце поховання великих князів київських. При соборі велося літописання, була створена перша бібліотека. Занепав у XIV столітті. Відновлений стараннями митрополита Петра Могили і гетьмана Івана Мазепи. Був головним храмом Софійського монастиря. Складова Національного заповідника «Софія Київська». Поєднує візантійський і бароковий архітектурні стилі. Одна з небагатьох уцілілих споруд часів Русі. Пам'ятка української архітектури та монументального живопису XI—XVIII століть. Об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО (1990).

Views: 1.4k

Богда́н (Зино́вій-Богда́н) Хмельни́цький гербу Абданк — політик, полководець і дипломат, провідник Національно-визвольних змагань 1648—1657 років, творець Української козацької держави та її перший гетьман.

Views: 1.4k

Міжнародний де́нь обі́ймів — щорічне свято, що відзначають 21 січня. За традицією цього дня можна дружньо обіймати навіть незнайомих людей. Свято виникло 21 січня 1986 року в Каро (Мічиган), США.

Views: 1.4k

Київська Русь — середньовічна східноєвропейська феодальна монархічна держава зі столицею в Києві, що існувала впродовж IX-XIII століть. Об'єднувала під владою князів із династії Рюриковичів східнослов'янські, балтські та фіно-угорські племена. У часи найбільшої могутності простягалася від Білого моря на півночі до Чорного моря на півдні, і від верхів'їв Вісли на заході до середньої Волги на сході.

Views: 1.4k

Юлія Сенюк, більше відома за сценічним псевдонімом Джозефін Джексон — українська порноакторка.

Views: 1.3k

XNXX — французький веб-сайт для обміну та перегляду порнографічних відео. Станом на листопад 2022 року Similarweb класифікував його як 14-й найбільш відвідуваний веб-сайт у світі. Він був запущений у 2000 році та зараз розміщений у Парижі, а сервери та офіси є в Монреалі, Токіо та Ньюарку.

Views: 1.3k

Національна суспільна телерадіокомпанія України або Суспільне — українська суспільна телерадіокомпанія, до якої входять загальнонаціональні телеканали «Перший», «Суспільне Культура», «Суспільне Новини», радіоканали «Українське радіо», «Радіо Промінь» і «Радіо Культура», 24 регіональні філії, а також діджитал-платформи, серед яких інтернет-ЗМІ «Суспільне Новини» та «Суспільне Спорт».

Views: 1.3k

Півде́нна Аме́рика — материк, розташований в Західній, Південній і частково в Північній півкулях планети Земля. На заході омивається водами Тихого океану, на сході — Атлантичного. На півночі з'єднаний Панамським перешийком з Північною Америкою.

Views: 1.3k

Секс — категорія близьких людських узаємин, що спрямована на задоволення статевого потягу, зумовлена інстинктом розмноження і є однією з основних фізіологічних потреб організму людини, яка приносить велику користь для здоров'я.

Views: 1.3k

Дру́га світова́ війна́ — глобальний збройний конфлікт, що тривав від 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року. У війні взяло участь понад 60 країн, зокрема всі великі держави, які утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»). Безпосередню участь у бойових діях брали понад 100 мільйонів осіб. Супротивні держави кинули всі економічні, промислові та наукові можливості на потреби фронту, стираючи різницю між цивільними та військовими ресурсами. Загальні людські втрати коливаються між 50 й 80 мільйонами осіб, більшість із яких були мешканцями Радянського Союзу та Китаю. Друга світова війна відзначилася численними масовими вбивствами і злочинами проти людяності, насамперед Голокостом, стратегічними килимовими бомбардуваннями та єдиним в історії військовим застосуванням ядерної зброї.

Views: 1.3k

Військові звання України — це система рангів, що була утворена у березні 1992 року після ухвалення Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». У 2020 році проведене реформування сержантських (старшинських) та генеральських звань.

Views: 1.3k

Фотоси́нтез — процес синтезу органічних сполук з вуглекислого газу та води з використанням енергії світла й за участю фотосинтетичних пігментів, часто з виділенням кисню як побічного продукту. Це надзвичайно складний процес, що передбачає довгу послідовність узгоджених біохімічних реакцій. Він відбувається у вищих рослинах, водоростях, багатьох бактеріях, деяких археях і найпростіших — організмах, відомих разом як фототрофи. Сам процес відіграє важливу роль для кругообігу вуглецю у природі.

Views: 1.3k

Нігерзавр — рід динозаврів з ряду завроподів, родини Rebbachisauridae, що мешкав на Землі в середині крейдового періоду. Відкритий в районі Гадуфауа формації Ельрхаз на території Республіки Нігер. Вперше викопні рештки були описані в 1976 році, назву було дано лише в 1999 році. Типовий і єдиний відомий вид — Nigersaurus taqueti, названий на честь палеонтолога Філіпа Таке.

Views: 1.3k

«Джейн Ейр», або «Джен Ейр» — класичний роман англійської письменниці Шарлотти Бронте. Цей твір вважають частково автобіографічним і найвизначнішим в її творчому доробку. Він також є одним з найвідоміших романів у Великій Британії.

Views: 1.2k

Мар'я́на Володи́мирівна Безу́гла — українська політична діячка. Народний депутат України 9-го скликання.

Views: 1.2k

Венесуе́ла, офіційно Боліваріа́нська Респу́бліка Венесуе́ла — країна на півночі Південної Америки на узбережжі Карибського моря, межує на сході з Гаяною, на півдні — з Бразилією, на заході — з Колумбією. До складу Венесуели входять також близько сорока островів, найбільший — острів Маргарита. За даними перепису населення 2011 року, чисельність населення перевищує 28 400 000, а за підрахунками в липні 2020 році — 28 435 940 осіб.

Views: 1.2k

«Нова пошта» — українська міжнародна група компаній з логістики, лідер експрес-доставки за обсягами доставлених посилок в Україні. Компанія надає бізнесу і приватним особам повний спектр логістичних та пов'язаних з ними послуг. Заснована у 2001 році.

Views: 1.2k

Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) — структура органів місцевого військового управління України, яка покликана замінити собою радянську систему військових комісаріатів. Згодом за результатами експериментального розгортання досвід повинен поширитися на всю структуру військових комісаріатів України й замінити її.

Views: 1.2k

Михайло Віталійович Забро́дський — український військовик, генерал-лейтенант Збройних сил України, Народний депутат України 9-го скликання. Командувач Десантно-штурмових військ (2015—2019), перший заступник керівника Антитерористичного центру при СБУ і керівник Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей (2017). Герой України.

Views: 1.2k

Область — назва однієї з 25 адміністративних одиниць України. Області поділяються на райони. Україна є унітарною державою, тому регіони не мають великої юридичної компетенції, крім тієї, яка встановлена Конституцією України та законом. Статті 140-146 розділу XI Конституції безпосередньо стосуються місцевих органів влади та їхньої компетенції.

Views: 1.2k

Володи́мир Олекса́ндрович Зеле́нський — український державний діяч, шостий і чинний Президент України з 20 травня 2019 року[⇨]. До вступу на посаду здобув популярність як шоумен, актор, комік, режисер, продюсер і сценарист. Був співвласником і художнім керівником «Студії Квартал-95» (2003—2019) та генеральним продюсером телеканалу «Інтер» (2010—2012).

Views: 1.1k

Міжнародний день волонтерів в ім'я економічного і соціального розвитку — один з міжнародних днів ООН. Присвячений особам, що займаються волонтерством.

Views: 1.1k

Instagram — соціальна мережа, що базується на обміні світлинами, дозволяє користувачам робити світлини, застосовувати до них фільтри, а також поширювати їх через свій сервіс і низку інших соціальних мереж. Належить компанії Meta Platforms. Є одним із найпопулярніших сервісів у мистецтві айфонографії. Світлини у Інстаґрамі мають квадратну форму — як в камерах Kodak Instamatic і Polaroid. Тоді як більшість мобільних фоторедакторів використовує співвідношення сторін 3:2.

Views: 1.1k

Різдвяні свята в Україні  — святкування у християн України Різдва Христового. Період різдвяних свят з його традиційною обрядовістю увібрав у себе найтиповіші види народно-драматичної творчості українців.

Views: 1.1k

Революції 1848—1849 років — низка революцій, що сталася в Європі у 1848 році. Весна Націй досі залишається наймасштабнішою у європейській історії хвилею революцій, проте у зв'язку з політичними реакціями, у всіх випадках влада була відновлена протягом року.

Views: 1.1k

Директо́рія УНР — найвищий орган державної влади відродженої Української Народної Республіки, який діяв з 14 листопада 1918 року до 10 листопада 1920 року.

Views: 1.1k

«Ми́на Маза́йло» — п'єса українського письменника Миколи Куліша. За визначенням автора, п'єса є сатиричною комедією, але у творі описана трагічність становлення української мови й зацькованого народу, тому твір є трагікомедією. Тема твору — «міщанство і українізація». Ідея твору полягає у тому, що засобами гротеску і разючої сатири автор викриває суспільні явища українізації наприкінці 20-х років XX ст., висміює носіїв українського та російського шовінізмів. Водночас побіжно висміюється і мрійництво, відірваність від життя та невміння робити правильний вибір українських націоналістів.

Views: 1.1k

Пе́рша світова́ війна́ — світова війна, глобальний збройний конфлікт, що розвивався перш за все в Європі з 28 липня 1914 до 11 листопада 1918 року, в якому брали участь 38 держав із населенням 1,5 млрд мешканців. У той час відома як Велика війна або «Війна, щоб завершити всі війни», вона призвела до мобілізації понад 70 мільйонів військовослужбовців, зокрема 60 мільйонів європейців, що робить її однією з найбільших війн в історії, а також одним із найсмертоносніших конфліктів в історії, в якому, за оцінками істориків, загинуло до 8,5 мільйона військових і 13 мільйонів цивільних. Низка геноцидів, які були наслідками війни, та пов'язана з нею пандемія іспанського грипу 1918 року додатково спричинили багато мільйонів смертей у всьому світі. Конфлікт мав вирішальний вплив на історію людства першої половини XX століття.

Views: 1.1k

Володи́мир I Святосла́вич — великий князь київський (979–1015), князь новгородський (970–988). Хреститель Русі. Представник варязької династії Рюриковичів. Наймолодший (позашлюбний) син київського князя Святослава Ігоровича від ключниці Малуші. Онук київської княгині Ольги, батько київського князя Ярослава Мудрого. Молодший брат і наступник київського князя Ярополка Святославича. Захопив київський престол після міжусобної боротьби з братом (977–979). Приєднав до Київської Русі землі в'ятичів (982), ятвягів (983), радимичів (984), білих хорватів (981). Воював проти булгарів (985), греків (988), вірменів (1000), поляків (1001), печенігів. Охрестив Русь 988 року. Встановив Київську митрополію Константинопольського патріархату. Розширив межі столиці Києва, збудував Десятинну церкву (996). Першим із руських князів розпочав карбувати власну золоту монету. Заснував Володимир (988) та інші міста. Використовував особистий знак «тризуб», що став у ХХ столітті гербом України. Помер у Берестовському палаці за Києвом. Канонізований Католицькою і Православною церквами як рівноапостольний святий. Засновник династії Володимировичів. Національний герой України. Прізвиська — Великий, Святий, Хреститель, Красне-Сонечко тощо.

Views: 1.1k

«Ната́лка Полта́вка» — п'єса українського письменника Івана Котляревського, написана 1819 року.

Views: 1.1k

Пін-ап, пінап — особливий стиль американської графіки, поширений в середині XX століття. У більш широкому сенсі пінап — означає тиражований образ секс-символу. Як правило, це зображення красивої, найчастіше напівоголеної дівчини. Пін-ап стилем є переважно кокетливі сукні з оборками, спідниці із завищеною талією, спокусливі маленькі шорти, жіночні блузки, неодмінні пояски, підбори-шпильки.

Views: 1.1k

Дисиде́нтський ру́х у СРСР — громадяни СРСР, які у 1960-х — на початку 1980-х років відкрито піддавали сумніву й критикували офіційну комуністичну ідеологію та політику.

Views: 1.1k

Петро́ Олексі́йович Пороше́нко — український політик, державний діяч та підприємець, п'ятий президент України. Народний депутат України, керівник партії «Європейська солідарність».

Views: 1.1k

Перехід церковних громад до ПЦУ — процес переходу парафій УПЦ московського патріархату до Православної церкви України, який почався після Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року, і створення в його результаті Православної церкви України (ПЦУ).

Views: 1.1k

«Сам удома» — сімейний фільм 1990 року і різдвяна комедія. Прем'єра відбулася 10 листопада 1990 року в кінотеатрах Чикаго, 25 грудня вийшов на телеканалі FOX. Фільм мав гучний успіх — за 29 тижнів прокату по всьому світі він зібрав $476,6 млн доларів, що є рекордом для фільмів цього жанру. У 1991 році це було третє місце за касовими зборами серед усіх фільмів.

Views: 1.1k

Європе́йський Сою́з, іноді також Європе́йська У́нія — економічний і політичний союз, що об'єднує 27 держав-членів, що розташовані в Європі. Веде свій початок від утворення Європейської спільноти з вугілля й сталі (ЄСВС) і Європейської економічної спільноти (ЄЕС), які складались із шести країн у 1957 році. У наступні роки територія ЄС була збільшена за рахунок включення нових держав-учасниць, одночасно збільшуючи свою сферу впливу шляхом розширення політичних повноважень. У сучасному вигляді існує на основі Маастрихтського договору, підписаному 7 лютого 1992 року й чинному з 1 листопада 1993. Останній значний перегляд конституційних принципів ЄС був затверджений у Лісабонській угоді, яка набула чинності в 2009 році. Юридично в ЄС не виділено столиці, але де-факто таким є місто Брюссель, де базується більшість інституцій Європейського союзу.

Views: 1.1k

Shahed 136 — іранський дрон-камікадзе розробки Shahed Aviation, вперше представлений публіці у 2020 році.

Views: 1.1k

«Ще́дрик» — усесвітньо відомий твір для хору українського композитора Миколи Леонтовича, який був створений на початку XX століття. Після гастролей хору Олександра Кошиця в країнах Європи у 1919 році та в США у 1922 році, «Ще́дрик» став знаним не тільки в Україні, але й у всьому світі. Після того як у 1936 році популярний американський композитор українського походження Петро Вільговський написав низку англійських текстів до композиції «Щедрик», його англомовна версія відома як «Дзвінка колядка, Колядка дзвонів», що стала однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі. В наші часи «Щедрик» можна почути в усіх куточках світу англійською, німецькою, іспанською, японською, тощо.

Views: 1.1k

«Мавка. Лісова пісня» — український 3D-мультфільм за мотивами драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» та образів народної міфології. Прем'єра відбулася 2 березня 2023 року.

Views: 1.0k

«Гордість і упередження», також «Гордість і упередженість» — роман англійської письменниці Джейн Остін, опублікований 1813 року, який дає картину життя дрібного англійського дворянства на початку 19 сторіччя — і водночас є «прадідусем» усіх жіночих романів, коли-небудь написаних.

Views: 1.0k

Варва́ра, або Ба́рбара — римська християнська діва, свята, великомучениця. За переказами народилася на сході Римської імперії. Була дочкою заможного язичника Діоскора; він тримав її під замком у високій вежі, щоб сховати дончину красу. Таємно прийняла християнство. Засвідчила свою віру перед батьком, який відступився від доньки і передав владі на розправу. За наказом претора Варвара піддана тортурам. Через відмову зректися Христа засуджена на смерть. Страчена власним батьком, який відтяв її голову мечем. Невідома у ранньохристиянській традиції. Згадується в документах починаючи з VII століття. Вшановується як свята-великомучениця католицькою, православною, коптською і вірменською церквами з IX століття. День вшанування — 4 грудня за григоріанським календарем, 17 грудня — за юліанським календарем. В іконописі та живописі зображується в ланцюгах, з баштою, чашею для причастя або мечем. Одна з чотирнадцяти святих помічників. Вважається патроном артилеристів, саперів, військових інженерів, гірників та інших професій, що пов'язані з вибуховими речовинами. За українськими переказами мощі зберігаються у Володимирському соборі Києва. Один із персонажів «Золотої легенди». Житіє Барбари послужило основою для казки про Рапунцель. У східній традиції — Варвара Великомучениця.

Views: 1.0k

Ка́рлес Пучдемо́н — іспанський політик, каталонський націоналіст, лівий популіст, втікач; за професією журналіст. З січня 2016 по жовтень 2017 президент уряду Каталонії. Звинувачується органами юстиції Іспанії у сепаратизмі, спробі державного перевороту, розкраданні державних грошей. Переховується в Бельгії.

Views: 1.0k

«Кри́хітка Ца́хес на прі́звисько Цино́бер» — фантастична казка-повість видатного сатирика, представника пізнього німецького романтизму Ернста Теодора Амадея Гофмана (1776—1822). Написана у 1819 році.

Views: 1.0k

Єгипетський трикутник — прямокутний трикутник зі співвідношенням сторін 3:4:5.

Views: 1.0k

Миха́йло Пана́сович Сте́льмах — український письменник, драматург, педагог, фольклорист. Член Спілки письменників УРСР, академік АН УРСР, Герой Соціалістичної Праці (23.05.1972), кавалер трьох орденів Леніна, лауреат Сталінської (1951) та Ленінської премії (1961), лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (1980). Батько драматурга Ярослава Стельмаха. Депутат Верховної Ради СРСР 6—10-го скликань.

Views: 1.0k

Скоропа́дський Павло́ Петро́вич — гетьман України, український державний, політичний і громадський діяч, військовик. Походив із козацько-старшинського роду Скоропадських. Офіцер Російської імператорської армії. Учасник російсько-японської та Першої світової війни. Гетьман Української Держави.

Views: 1.0k

Голодомо́р 1932—1933 років — акт геноциду українського народу, організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932—1933 роках шляхом створення штучного масового голоду. Вбивство голодом відбувалося в Україні й на Кубані як до 1933 року, так і в 1932 році. Різниця полягає лише в масштабах злочину. Якщо протягом 1932 року голодом було замордовано сотні тисяч людей, то в 1933 році лік ішов на мільйони. Однак і в 1932, і в 1933 рр. в Україні й на Кубані, на відміну від інших регіонів СРСР, де від голоду також загинуло чимало людей, голод був актом геноциду, оскільки він був навмисне спрямований проти української нації як такої. Кількість людей, які загинули від голоду, оцінювалась деякими істориками в 3,941 млн у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці, та склав 6,122 млн втрат ненародженими. Голодомор викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу й Української СРР на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Views: 1.0k

Вели́ка Брита́нія, офіційна назва — Сполу́чене Королі́вство Вели́кої Брита́нії і Півні́чної Ірла́ндії, скорочено — Сполу́чене Королі́вство — суверенна держава, розташована на північному заході від Континентальної Європи, на Британських островах. Територія включає острів Велика Британія, північну частину острова Ірландія та численні невеликі острови. Північна Ірландія — єдина частина Сполученого Королівства, що має суходільний кордон з іншою суверенною країною — Республікою Ірландією. Усі інші кордони є водними: Сполучене Королівство оточене Атлантичним Океаном, Північним морем, Англійським каналом та Ірландським морем, що утворює 12-ту за довжиною берегову лінію у світі. Ірландське море лежить між Великою Британією та Ірландією.

Views: 1.0k

Дієприкме́тник — форма дієслова, що виражає ознаку предмета за дією або станом і відповідає на питання який? яка? яке? які? Дієприкметники можуть виражати ознаку предмета за дією, яку виконує предмет або яка на нього спрямована. Наприклад: за́мкнений, напи́саний, наро́джений, пожо́вклий, посиві́лий.

Views: 990

3-тя окрема штурмова бригада — підрозділ Збройних сил України, сформований 9 березня 2022 року на базі підрозділу територіальної оборони «Азов», що почав створюватися у Києві з перших днів російського вторгнення 2022 року; 26 січня 2023 перетворений на окрему штурмову бригаду Сухопутних військ ЗС України. Раніше відомий як ССО «Азов»

Views: 984

Мико́ла Васи́льович Го́голь — російський письменник українського походження з відомого українського роду Гоголів-Яновських. Вважається класиком російської літератури, найвизначнішим з представників її «української школи». Окрім внеску у російську літературу, Гоголь також мав непрямий вплив і на українську літературу й українську культуру в цілому, а також був завзятим етнографом й збирачем українського фольклору.

Views: 973

Шістдеся́тники, або шестидесятники, — назва покоління радянської та української національної інтелігенції з яскраво вираженою громадянською позицією, що ввійшло у культуру та політику в СРСР в другій половині 1950-х — період тимчасового послаблення комуністично-більшовицького тоталітаризму та хрущовської «відлиги» і найповніше себе творчо виявило на початку та в середині 1960-х років. Шістдесятники являли собою внутрішню моральну опозицію до радянського тоталітарного державного режиму, серед них були політичні в'язні та «в'язні совісті», дисиденти.

Views: 972

Григо́рій Са́вич Сковорода́ — український філософ-містик, богослов, поет, педагог, можливо, і композитор літургійної музики. Мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали «Сократом».

Views: 972

250 найрейтинговіших фільмів IMDb — список художніх фільмів, які отримали найвищі середні оцінки користувачів у рейтингу сайту IMDb. За оцінками пошукових систем всесвітньої мережі, це найбільш цитований, а отже найпопулярніший у світі рейтинг фільмів. Це також один з перших кінематографічних рейтингів, створених самими глядачами та кіноманами.

Views: 965
    main(): 1x 0.41650700569153s
index: 1x 0.41580390930176s
t_/pages/daily-top-views: 1x 0.41270399093628s
t_/blocks/list: 1x 0.4074501991272s
router_page: 1x 0.0027279853820801s
t_/common/header: 1x 0.0013580322265625s
t_/common/head: 1x 0.0010950565338135s
loading-2: 1.5x 0.00076794624328613s
t_/common/footer: 1x 0.00018596649169922s
t_/content/select: 1x 5.793571472168E-5s
----- END OF DUMP (2024-07-27 15:55:07)  -----