Most viewed Wikipedia articles on March 3 , 2023

Ukr.net (Укр.нет) — один із найпопулярніших новинних інтернет-сервісів України. Входить до десяти найвідвідуваніших сайтів українського сегмента мережі. Станом на січень 2022 року займав 8-е місце у списку найвідвідуваніших сайтів України.

Views: 16.7k

Півде́нно-За́хідна залізни́ця (ПЗЗ) — одна з найстаріших залізниць України. Управління Південно-Західної залізниці розташоване в столиці України — місті Києві.

Views: 14.5k

YouTube — популярний відеохостинг, що надає послуги розміщення відеоматеріалів. Заснований 14 лютого 2005 року трьома працівниками PayPal: Чадом Герлі, Стівеном Чені та Джаведом Карімом. Зараз є підрозділом компанії Google. Станом на серпень 2019 року YouTube є другим за відвідуваністю сайтом в Інтернеті.

Views: 12.7k

«Ві́льха» — український тактичний ракетний комплекс з коригованим боєприпасом калібру 300 мм. Розроблений на основі радянської реактивної системи залпового вогню 9К58 «Смерч». Прийнятий на озброєння української армії у 2018 році. [⇨]

Views: 10.9k

Міжнаро́дний жіно́чий день англ. International Women's Day, повна назва Міжнаро́дний де́нь боротьби́ за права́ жіно́к і міжнаро́дний мир — міжнародна дата, яка щорічно відзначається 8 березня на згадку про культурні, політичні та соціально-економічні досягнення жінок. Темою цієї дати також є рух за права людини, виокремлюючи права жінок, привертаючи увагу до таких питань, як гендерна рівність, сексизм, репродуктивні права та насильство щодо жінок. Розпочиналось як соціалістичне політичне свято, і є змішаним в культурі багатьох країн, насамперед в Європі, особливо в блоці країн СРСР. Протягом 20 століття відзначалось в СРСР та країнах соцтабору як державне свято. Найзначніше з феміністичних свят.

Views: 8.9k

Майла Нурмі, відоміша під псевдонімом Вампіра — американська акторка театру та кіно фінського походження, культова для фільмів жахів.

Views: 8.1k

Google, українською мовою ґуґл, англ. Google LLC — американська публічна транснаціональна корпорація, яку заснували 1998 року аспіранти Стенфордського університету Ларрі Пейдж і Сергій Брін.

Views: 6.6k

Каліфо́рнія — штат, що охоплює південну половину західного узбережжя Сполучених Штатів. З населенням 39 мільйонів і площею 410 тис. квадратних кілометрів, Каліфорнія — найбільший американський штат за населенням і третій за площею. Столиця Каліфорнії — Сакраменто, найбільш населене місто — Лос-Анджелес.

Views: 6.2k

Су-34 — радянський/російський всепогодний, двомісний винищувач-бомбардувальник, розроблений в ДКБ Сухого.

Views: 6.2k

YouTube Music — сервіс потокового аудіо, розроблений відеохостингом YouTube; він забезпечує спеціальний інтерфейс для сервісу, орієнтованого на потокове передавання музики, що дозволяє користувачам переглядати музичні відео на YouTube на основі жанрів. Сервіс також пропонує рівень преміум-класу, який дозволяє відтворювати без реклами та надає фонове відтворення й завантаження музики для програвання в офлайновому режимі. Ці підписки також пропонуються абонентам Google Play Music та YouTube Premium.

Views: 6.1k

Alphabet Inc. — міжнародний конгломерат компаній, створений 2 жовтня 2015 року американськими програмістами і підприємцями Ларрі Пейджем та Сергієм Бріном, до якого увійшла компанія Google та інші компанії, якими вони володіли безпосередньо або через Google. Після завершення реструктуризації всі акції Google були автоматично замінені на таку саму кількість акцій Alphabet, які продовжують торгуватися на біржі Nasdaq як GOOGL і GOOG.

Views: 6.0k

Сан-Бруно — місто в США, в окрузі Сан-Матео штату Каліфорнія. Населення — 41 114 осіб (2010).

Views: 6.0k

«ПВК Редан» — молодіжна субкультура, утворена у Росії, але здобула популярність і в українському просторі. Згідно даних Національної поліції є російською ІПСО.

Views: 5.5k

FV103 Spartan — гусеничний бронетранспортер британської армії. Розроблений як варіант БТР сімейства Combat Vehicle Reconnaissance (гусеничний).

Views: 5.0k

Тара́с Григо́рович Шевче́нко — український поет, прозаїк, мислитель, живописець, гравер, етнограф, громадський діяч. Національний герой і символ України. Діяч українського національного руху, член Кирило-Мефодіївського братства. Академік Імператорської академії мистецтв (1860).

Views: 4.7k

Украї́на — держава, розташована у Східній Європі, охоплює південний захід Східноєвропейської рівнини, частину Східних Карпат і Кримські гори. Межує з Румунією і Молдовою на південному заході, з Угорщиною, Словаччиною та Польщею на заході, з Білоруссю на півночі та з Росією на сході й північному сході. На півдні омивається Чорним та Азовським морями. Площа становить 603 700 км². Найбільша за площею країна серед повністю розташованих у Європі.

Views: 4.4k

Андрій Ігорович Щегель — український стендап-комік[неавторитетне джерело]. Колишній резидент «Підпільного стендапу», учасник проєкту «Srakadupa».

Views: 3.9k

Ба́хмут, також Бахму́т — місто в Донецькій області України, адміністративний центр Бахмутської міської громади та Бахмутського району.

Views: 3.8k

Бро́вді Ро́берт Йо́сипович — український військовик, політик, бізнесмен, держслужбовець, екс-очільник Аграрної біржі, Державної продовольчо-зернової корпорації України. Командир взводу другої штурмової роти при 28 ОМБР ЗСУ, засновник підрозділу аеророзвідників «Птахи Мадяра».

Views: 3.6k

Пам'ятник чекістам — колишній пам'ятник у Києві, що існував з 1967 по 2016 рік на Либідській площі, встановлений на честь співробітників ВЧК. Авторами монумента є скульптор Василь Бородай та архітектор Анатолій Ігнащенко.

Views: 3.5k

Олександр Станіславович Сирський — український військовик, генерал-полковник, командувач Сухопутних військ Збройних сил України ; командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця». Командувач ООС (2019). Герой України (2022).

Views: 3.4k

DeepStateMap.Live — інтерактивна онлайн мапа бойових дій в Україні, яка дає можливість слідкувати за змінами лінії фронту та перебігом воєнних дій російсько-української війни.

Views: 3.3k

Ю́рій Фе́дорович Мадяр — полковник Збройних Сил України, учасник російсько-української війни 2014—2017. Від серпня 2022 року — командир 28-ї ОМБр.

Views: 3.0k

Ки́їв — столиця та найбільше місто України. Розташований у середній течії Дніпра, у північній Наддніпрянщині. Політичний, соціально-економічний, транспортний, освітньо-науковий, історичний, культурний та духовний центр України. У системі адміністративно-територіального устрою України Київ має спеціальний статус, визначений Конституцією, і не входить до складу жодної області, хоча і є адміністративним центром Київської області. Місце розташування центральних органів влади України, іноземних місій, штаб-квартир більшості підприємств і громадських об'єднань, що працюють в Україні.

Views: 2.8k

МіГ-31 — радянський двомісний надзвуковий всепогодний винищувач-перехоплювач дальньої дії. Є модернізованим варіантом радянського одномісного винищувача 1970-х років МіГ-25.

Views: 2.7k

Meta Platforms, Inc. — американська корпорація конгломерату соціальних мереж, що базується в Менло-Парку, штат Каліфорнія. Її заснував Марк Цукерберг як разом зі своїми сусідами по кімнаті та студентами Гарвардського коледжу, якими були Едуардо Саверін, Ендрю Макколлум, Дастін Московіц та Кріс Г'юз, спочатку як TheFacebook.com — пізніше Facebook, популярний глобальний вебсайт соціальних мереж. Meta — одна з найдорожчих компаній у світі. Вона вважається однією із Великої п'ятірки технологічних компаній разом із Microsoft, Amazon, Apple і Google.

Views: 2.7k

Російське вторгнення в Україну  — відкритий воєнний напад Росії на Україну, що почався в четвер о 3:40 24 лютого 2022 року. Третій етап російсько-української війни, розв'язаної Росією 2014 року, участь у якій РФ намагалася заперечувати. Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції від 2 березня 2022 року засудила дії Росії та назвала їх агресією проти України. Міжнародний суд ООН в Гаазі 16 березня 2022 року зобов'язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні.

Views: 2.7k

«Мавка. Лісова пісня» — український 3D-мультфільм за мотивами драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» та образів народної міфології. Прем'єра відбулася 2 березня 2023 року.

Views: 2.6k

І́во Бо́бул, справжнє ім'я — Іван Васильович Бо́бул — український співак (баритон), композитор, педагог, народний артист України.

Views: 2.4k

Соціа́льна мере́жа, також суспі́льна, мере́жа — соціальна структура, утворена індивідами або організаціями. Вона відбиває розмаїті зв'язки між ними через різноманітні соціальні взаємовідносини, починаючи з випадкових знайомств і закінчуючи тісними родинними зв'язками. Вперше термін було запропоновано в 1954 році Дж. А. Барнесом. Максимальний розмір соціальних мереж становить близько 150 осіб, а середній — 123.

Views: 2.3k

Ле́ся Украї́нка — українська письменниця, перекладачка та культурна діячка, співзасновниця літературного гуртка «Плеяда» та групи Українська соціал-демократія. У сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Views: 2.3k

Збро́йні си́ли Украї́ни — військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладені завдання з оборони України, захист її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності. Структурно поділене на 3 види та 2 окремі роди військ/сил.

Views: 2.2k

Володи́мир Олекса́ндрович Зеле́нський — український державний діяч, шостий і чинний Президент України з 20 травня 2019 року[⇨]. До вступу на посаду здобув популярність як шоумен, актор, комік, режисер, продюсер і сценарист. Був співвласником і художнім керівником «Студії Квартал-95» (2003—2019) та генеральним продюсером телеканалу «Інтер» (2010—2012).

Views: 2.2k

Facebook — найбільша соцмережа, що почала працювати 4 лютого 2004 року як мережа для студентів деяких американських університетів. Facebook належить корпорації Meta Platforms. Засновником та головою сервісу є Марк Цукерберг. За даними рейтингу Alexa Rank, сайт facebook.com посідає 7 місце за відвідуваністю у світі. Станом на грудень 2018 року Facebook стверджував, що мав понад 2,3 млрд активних користувачів щомісяця. Станом на вересень 2019 року кількість користувачів з України становила 13 млн.

Views: 2.2k

3 березня — 62-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 303 дні.

Views: 2.0k

Акціонерне товариство «Українська залізниця» (АТ «Укрзалізниця», Укрзалізниця) — засноване у жовтні 2015 державне акціонерне товариство залізничного транспорту загального користування, національний перевізник вантажів та пасажирів, метою діяльності якого є задоволення потреб у безпечних та якісних залізничних перевезеннях у внутрішньому та міжнародному сполученні, забезпечення ефективного функціонування та розвитку залізничного транспорту та ін. У 2018 компанія була перетворена з публічної на приватну постановою Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2018 р. (№ 938).

Views: 2.0k

OLX — платформа онлайн-оголошень, яка об'єднує людей для покупки, продажу або обміну товарами та послугами. Станом на 2018 рік на майданчику зареєстровано 1,5 млн продавців, розміщено понад 11 млн оголошень і кожну хвилину додається близько 100 нових. Оголошення класифікуються за такими категоріями, як «Дитячий світ», «Нерухомість», «Транспорт», «Запчастини для транспорту», «Робота», «Тварини», «Дім і сад», «Електроніка», «Бізнес та послуги», «Мода і стиль», «Хобі, відпочинок і спорт», «Віддам безкоштовно» і «Обмін». OLX є найбільш відвідуваним сервісом оголошень в Україні. Кожен другий інтернет-користувач з України відвідує ресурс мінімум один раз на місяць.

Views: 2.0k

Олександр Олександрович Слобоженко — український ІТ-підприємець, засновник однієї з найбільших медіабаїнгових команд у групі країн Східної Європи «Traffic Devils». Майстер спорту, чемпіон України по шосейно-кільцевим мотоперегонам(2018).

Views: 1.9k

Буданов Кирило Олексійович — український воєначальник, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, генерал-майор. Повний кавалер ордена «За мужність».

Views: 1.9k

Молдо́ва, офіційна назва — Респу́бліка Молдо́ва — держава у Східній Європі без виходу до моря. На півночі, сході й півдні межує з Україною, на заході — з Румунією. Столиця — місто Кишинів. Площа країни — 33 843 км². Адміністративно поділяється на 39 одиниць першого рівня: 32 райони, 5 муніципіїв та 2 автономні утворення — Гагаузію та Придністров'я.

Views: 1.9k

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр» — формування механізованих військ у складі Сухопутних військ Збройних сил України чисельністю в бригаду. Місце дислокації — смт Черкаське. Входить до складу Оперативного командування «Схід».

Views: 1.8k

Марк Елліот Цу́керберг (За́керберг) — американський програміст і підприємець, засновник компанії Meta, розробник соціальної мережі Facebook. У 2008 році став наймолодшим у світі мільярдером, живе в Пало-Альто, Каліфорнія.

Views: 1.8k

Ра́діо Свобо́да — інтернет-видання та радіостанція, яка позиціонує себе як приватний некомерційний інформаційно-новинний засіб масової інформації. Фінансується Конгресом США.

Views: 1.8k

Atomic Heart — відеогра жанру пригодницького бойовика, розроблена російською студією Mundfish і видана 21 лютого 2023 року для PlayStation 4, PlayStation 5, Microsoft Windows, Xbox One, і Xbox Series. В цій російській грі текст і субтитри локалізовано українською мовою.

Views: 1.8k

Оле́г Анато́лійович Ви́нник — український співак, автор пісень та актор.

Views: 1.8k

Військові звання України — це система рангів, що була утворена у березні 1992 року після ухвалення Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». У 2020 році проведене реформування сержантських (старшинських) та генеральських звань.

Views: 1.8k

«ПВК Редан» — молодіжна субкультура, утворена у Росії, але здобула популярність і в українському просторі. Згідно даних Національної поліції є російською ІПСО.

Views: 1.7k

Google Classroom — безкоштовний вебсервіс, створений Google для навчальних закладів з метою спрощення створення, поширення і класифікації завдань безпаперовим шляхом. Основна мета сервісу — прискорити процес поширення файлів між педагогами та здобувачами освіти. Може використовуватися вчителями та учнями у школах, або у закладах вищої освіти викладачами та студентами.

Views: 1.7k

Російський добровольчий корпус — військовий підрозділ Збройних сил України, сформований у серпні 2022 року для захисту України від російського вторгнення під час російсько-української війни. Входить до Інтернаціонального легіону ТрО України. Корпус сформовано з етнічних російських емігрантів, що проживають на території України, а також у інших європейських країнах.

Views: 1.7k

Украї́нська мо́ва — національна мова українців. Належить до східнослов'янської групи слов'янських мов, що входять до індоєвропейської мовної сім'ї, поряд з романськими, германськими, кельтськими, грецькою, албанською, вірменською та найближче спорідненими зі слов'янськими балтійськими мовами. Є державною мовою в Україні.

Views: 1.6k

Вале́рій Фе́дорович Залу́жний — український воєначальник, генерал. Головнокомандувач Збройних сил України, член Ради національної безпеки і оборони України.

Views: 1.6k

Х-47М2 «Кинджал» — російський гіперзвуковий авіаційний ракетний комплекс. Після успішних випробувань прийнятий на озброєння і з 1 грудня 2017 року приступив до несення бойового чергування на аеродромах Південного військового округу.

Views: 1.6k

Дру́га світова́ війна́ — глобальний збройний конфлікт, що тривав від 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року. У війні взяло участь понад 60 країн, зокрема всі великі держави, які утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»). Безпосередню участь у бойових діях брали понад 100 мільйонів осіб. Супротивні держави кинули всі економічні, промислові та наукові можливості на потреби фронту, стираючи різницю між цивільними та військовими ресурсами. Загальні людські втрати коливаються між 50 й 80 мільйонами осіб, більшість із яких були мешканцями Радянського Союзу та Китаю. Друга світова війна відзначилася численними масовими вбивствами і злочинами проти людяності, насамперед Голокостом, стратегічними килимовими бомбардуваннями та єдиним в історії військовим застосуванням ядерної зброї.

Views: 1.6k

Олександр Миколайович Камишін — управлінець, колишній голова правління Укрзалізниці, з 11 серпня 2021 був в.о. голови правління Укрзалізниці. До того, як очолив Укрзалізницю, — менеджер у Dragon Capital і SCM, засновник компаній Latifundist Media, Grano Group, AgTech Farm та Fortior Capital.

Views: 1.6k

Битва за Бахмут — серія боїв між ЗСУ та іншими Силами оборони України і ЗС РФ за підтримки підрозділу ГРУ РФ «ПВК Вагнера» у ході бойових дій, що розгорнулися навколо міста Бахмут із серпня 2022 року. Бої є частиною битви за Донбас, найбільша битва після 1945 року на теренах Європи.

Views: 1.6k

Украї́нська абе́тка, також украї́нська áзбука, украї́нський алфа́вíт — сукупність літер, прийнятих в українській писемності та розміщених у певному усталеному порядку.

Views: 1.6k

Держа́вний Гі́мн Украї́ни — один із головних державних символів України поряд із прапором і гербом. Державним гімном є пісня «Ще не вмерла України і Слава, і Воля»: слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційна музична редакція ухвалена Верховною Радою 15 січня 1992 року, текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України» 6 березня 2003 року ( інструментальне виконанняфайл;  хорове виконанняфайл.

Views: 1.5k

У наявному списку наведено близько 450 найпопулярніших[джерело?] імен, якими найчастіше називають жінок (дівчат) в Україні. До нього включено імена різноманітного походження: українські, загальнохристиянські, православні, католицькі, а також язичницькі слов'янські імена.

Views: 1.5k

Алекса́ндр ІІІ Аргеад, більше відомий як Алекса́ндр Великий та Алекса́ндр Македо́нський — дев'ятнадцятий цар Македонії. Геніальний полководець, видатний адміністратор і політик. Засновник великої держави, що охоплювала Македонію, Грецію, завойовану Перську імперію та Єгипет. Його походи позитивно вплинули на розвиток античної науки і культури (еллінізм). Після його смерті створену імперію поділили між собою його воєначальники — діадохи. Син царя Філіпа ІІ Македонського та Олімпіади, царівни Епіру. Був вихованцем Арістотеля. З 336 до н. е. правитель Македонії. Забезпечив міцність свого правління перемогами над фракійцями та іллірійцями. Перемоги над перським царем Дарієм III біля Граника, Іссі відкрили йому шлях до Єгипту, де він коронувався короною фараонів і заснував місто Александрію. Після вирішальної перемоги над Дарієм при Гавгамелах повністю підкорив імперію Ахеменідів — Вавилон, Парса і Сузи здалися йому без опору. Далі Александр повів своє військо до Центральної Азії, а потім повернув до Індії, але виснажені військові частини відмовилися переходити річку Інд, і він мусив повертати через пустелі до Вавилона, який зробив столицею найбільшої в стародавньому світі імперії. Невдовзі помер від незрозумілої хвороби, яка перебігала з гарячкою, після чого його імперія розпалася, але завдяки його військовим досягненням були відкриті двері на схід для грецької торгівлі, мови і культури. Прізвисько — Великий.

Views: 1.5k

Молдо́вська мо́ва, також історично відома як молда́вська — одна з двох назв румунської мови в Республіці Молдова. «Молдовська» оголошена офіційною мовою в статті 13 чинної конституції, прийнятої 1994 року, тоді як у Декларації незалежности Молдови 1991 року використовується назва «румунська мова». У 2003 році парламент Молдови ухвалив закон, що визначає «молдовську» та «румунську» як позначення однієї й тієї ж мови (глотоніми). У 2013 році Конституційний суд Молдови витлумачив, що декларація про незалежність, що називає державною мовою румунську, має пріоритет над Конституцією, тим самим надавши офіційного статусу назві «румунська мова». Самопроголошене Придністров'я продовжує визнавати «молдовську» на основі кириличної абетки як одну зі своїх офіційних мов поряд з російською та українською.

Views: 1.5k

Ві́ктор Микола́йович Наза́ров — український військовик, генерал-майор Збройних сил України. Звільнений з військової служби у запас у 2019 році.

Views: 1.5k

ChatGPT — чат-бот зі штучним інтелектом, розроблений лабораторією OpenAI. Це велика статистична модель мови, оптимізована для ведення діалогів та відлагоджена завдяки технікам навчання з учителем та навчання з підкріпленням. В основі прототипу лежить модель OpenAI GPT-3.5 — покращена версія GPT-3.

Views: 1.4k

Пе́рша світова́ війна́ — світова війна, глобальний збройний конфлікт, що розвивався перш за все в Європі з 28 липня 1914 до 11 листопада 1918 року, в якому брали участь 38 держав із населенням 1,5 млрд мешканців. У той час відома як Велика війна або «Війна, щоб завершити всі війни», вона призвела до мобілізації понад 70 мільйонів військовослужбовців, зокрема 60 мільйонів європейців, що робить її однією з найбільших війн в історії, а також одним із найсмертоносніших конфліктів в історії, в якому, за оцінками істориків, загинуло до 8,5 мільйона військових і 13 мільйонів цивільних. Низка геноцидів, які були наслідками війни, та пов'язана з нею пандемія іспанського грипу 1918 року додатково спричинили багато мільйонів смертей у всьому світі. Конфлікт мав вирішальний вплив на історію людства першої половини XX століття.

Views: 1.4k

Лі́на Васи́лівна Косте́нко — українська поетеса-шістдесятниця, письменниця, дисидент. Лауреат Шевченківської премії (1987), Премії Антоновичів (1989), Ордену Почесного легіону (2022).

Views: 1.4k

Перехід церковних громад до ПЦУ — процес переходу парафій УПЦ московського патріархату до Православної церкви України, який почався після Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року, і створення в його результаті Православної церкви України (ПЦУ).

Views: 1.4k

«Битва за Techno House (2022)» — це відомий мем репортера Єшиви World News Моше Шварца, заснований на інциденті, який стався під час російсько-української війни. Інцидент став невдалою спробою російського солдата проникнути до магазину електроніки в Херсоні, Україна.

Views: 1.4k

Волейбо́л — спортивна гра з м'ячем, у якій дві команди змагаються на спеціальному майданчику, розділеному сіткою. Волейбол є олімпійським видом спорту.

Views: 1.4k

«Сало́, або 120 днів Содому» — фільм італійського режисера П'єра Паоло Пазоліні, інтерпретація роману Маркіза де Сада «120 днів Содому».

Views: 1.3k

Микола Федорович Лебедєв, більш відомий як Nekoglai — молдовський тіктокер, стример, гей, гіп-гоп-виконавець.

Views: 1.3k

Instagram — соціальна мережа, що базується на обміні світлинами, дозволяє користувачам робити світлини, застосовувати до них фільтри, а також поширювати їх через свій сервіс і низку інших соціальних мереж. Належить компанії Meta Platforms. Є одним із найпопулярніших сервісів у мистецтві айфонографії. Світлини у Інстаґрамі мають квадратну форму — як в камерах Kodak Instamatic і Polaroid. Тоді як більшість мобільних фоторедакторів використовує співвідношення сторін 3:2.

Views: 1.3k

Київська Русь — середньовічна східноєвропейська феодальна монархічна держава зі столицею в Києві, що існувала впродовж IX-XIII століть. Об'єднувала під владою князів із династії Рюриковичів східнослов'янські, балтські та фіно-угорські племена. У часи найбільшої могутності простягалася від Білого моря на півночі до Чорного моря на півдні, і від верхів'їв Вісли на заході до середньої Волги на сході.

Views: 1.3k

Англі́йська мо́ва — мова, що належить до західногерманської підгрупи індоєвропейської мовної сім'ї, якою спочатку розмовляли жителі ранньосередньовічної Англії. Названа на честь англів, одного з давніх германських народів, які мігрували з Ангельна, півострова на Балтійському морі, пізніше — на територію Великої Британії, названу на їхню честь — Англія. Живі мови, найближчі до англійської, включають шотландську рівнинну, за нею йдуть нижньосаксонська та фризька мови. Хоча англійська мова є спорідненою з німецькою, її словниковий запас зазнав надзвичайно великого впливу від старонормандської і латинської, а також від давньоскандинавскої мов.

Views: 1.3k

Парова́ маши́на — тепловий поршневий двигун зовнішнього згоряння, в якому потенціальна енергія водяної пари, котра надходить під тиском з парового котла, перетворюється в механічну роботу при зворотно-поступальному русі поршня, який через механічні ланки надає обертального руху вихідному валу. У ширшому розумінні, парова машина — всякий тепловий двигун, який перетворює енергію пари в механічну роботу.

Views: 1.3k

Сполу́чені Шта́ти Аме́рики — федеративна республіка в Північній Америці, що складається з 50 штатів: Аляски, Гаваїв, 48 штатів на території між Атлантичним і Тихим океанами і між Канадою і Мексикою та федерального (столичного) округу Колумбія. Окрім того, США належать частина Віргінських островів та Пуерто-Рико у Вест-Індії, Східне Самоа, Гуам, Північні Маріанські Острови та інші острови в Океанії. Столиця — місто Вашингтон.

Views: 1.3k

Володи́мир Володи́мирович Пу́тін — російський державний та політичний діяч, колишній офіцер радянської розвідки. Чинний президент Російської Федерації і верховний головнокомандувач збройних сил Російської Федерації з 7 травня 2012 року, але раніше заступав на пост президента з 7 травня 2000 року.

Views: 1.3k

Га́лицько-Воли́нське князі́вство, також Королі́вство Русь — середньовічна монархічна держава у Центрально-східній Європі. Існувало у 1199—1349 роках. Керувалася князями і королями із династій Рюриковичів, П'ястів та Гедиміновичів. Утворене волинським князем Романом Мстиславичем внаслідок приєднання Галицького князівства у 1199. Після коронації Данила Романовича у 1253, стало Руським королівством, спадкоємцем київської династії, продовжувачем європейських, руських політичних і культурних традицій.

Views: 1.3k

Казими́р Севери́нович Мале́вич — український художник-авангардист польського походження, визначний діяч російського авангарду, засновник супрематизму, один з фундаторів кубофутуризму; педагог, теоретик мистецтва польського походження. Разом із Велимиром Хлєбніковим був членом «товариства голів земної кулі».

Views: 1.3k

Львів — місто в Україні, адміністративний центр області, агломерації, району, міської громади, національно-культурний та освітньо-науковий осередок країни, великий промисловий центр і транспортний вузол, вважається столицею Галичини та центром Західної України. За кількістю населення — сьоме місто країни.

Views: 1.2k

Степа́н Андрі́йович Банде́ра — український політичний діяч, революціонер, один із радикальних та чільних ідеологів, практиків і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б. Разом з Миколою Лебедем був одним зі організаторів вбивства Броніслава Перацького за політику пацифікації та вбивства Олексія Майлова через проведення спланованого та штучного організованого голоду на українських землях 1932—1933.

Views: 1.2k

250 найрейтинговіших фільмів IMDb — список художніх фільмів, які отримали найвищі середні оцінки користувачів у рейтингу сайту IMDb. За оцінками пошукових систем всесвітньої мережі, це найбільш цитований, а отже найпопулярніший у світі рейтинг фільмів. Це також один з перших кінематографічних рейтингів, створених самими глядачами та кіноманами.

Views: 1.2k

Росі́йська Федера́ція, або Росі́я — трансконтинентальна держава у Східній Європі та Північній Азії з площею 17 098 246 км² в міжнародно визнаних кордонах. Російська Федерація є найбільшою за територією країною у світі, що охоплює більше однієї восьмої площі суходолу Землі, розтягнувшись на одинадцять часових поясів і межуючи з 16 країнами — членами ООН. Територія Росії простягається від Балтійського моря на заході до Тихого океану на сході, а також від Північного Льодовитого океану на півночі до Чорного моря та Кавказу на півдні. На міжнародно визнаній території проживають 142 998 511 жителів.

Views: 1.2k

Сухопутні війська Збройних сил України — найчисленніший самостійний вид збройних сил України, головний носій їх бойової могутності, призначений для ведення бойових дій переважно на суходолі.

Views: 1.2k

МіГ-29 — багатоцільовий радянський винищувач четвертого покоління. Був основним багатоцільовим винищувачем країн Варшавського договору та СРСР впродовж 80-х років XX ст. Нині перебуває на озброєнні багатьох країн світу, зокрема й України.

Views: 1.2k

Данило Галицький — король Русі (1253—1264), Князь галицький, володимирський, Великий князь Київський (1239—1241). Представник роду Романовичів, гілки Володимирських Мономаховичів із династії Рюриковичів.

Views: 1.2k

Сергі́й В'ячесла́вович Стерне́нко — український громадський діяч, юрист, блогер, волонтер, голова громадської організації «Небайдужі», засновник та активний учасник «Народної люстрації», колишній член проводу та очільник одеського обласного осередку «Правого сектора» (2014—2017). Учасник Євромайдану та протистояння в Одесі 2 травня 2014 проти проросійських силовиків. З початком повномасштабної російсько-української війни вступив до лав Територіальної оборони.

Views: 1.2k

Васи́ль Андрі́йович Симоне́нко — український поет і журналіст, шістдесятник.

Views: 1.2k

Баскетбо́л — спортивна командна гра з м'ячем, який закидають руками в кільце із сіткою (кошик), закріпленою на щиті на висоті 3 метри 5 сантиметрів над майданчиком. Баскетбол є олімпійським видом спорту.

Views: 1.2k

Всесвітній день письменника — професійне свято, яке святкується 3 березня. Закликає «четверту владу» виступати проти негативних аспектів демократичного друку, утриматись від неправдивих публікацій, навмисних фальсифікацій, умисного викривлення фактів та тенденційної безчесної їх інтерпретації заради політичних, групових та особистих інтересів.

Views: 1.2k

Ан-225 «Мрія» — надважкий транспортний літак, створений 1988 року в СРСР київським КБ імені Антонова. До 2022 року Ан-225 був найбільшим та найпотужнішим літаком у світі. Головний конструктор — Віктор Толмачов. Літак створювався для потреб радянської космічної програми: для транспортування вантажів, космічного корабля «Буран» і компонентів ракетної системи «Енергія».

Views: 1.1k

Екзистенціалі́зм або філософія існування — напрям у філософії XX століття, що позиціонує і досліджує людину як унікальну духовну істоту, що здатна до вибору власної долі. Основним проявом екзистенції є свобода, яка визначається як відповідальність за результат свого вибору.

Views: 1.1k

С-300 — сімейство радянських зенітно-ракетних систем середнього радіуса дії. Серійне виробництво системи під індексом С-300ПТ було розпочато в 1975 році. В 1978 році були завершені випробування системи, а в 1979 році перший полк С-300 став на бойове чергування.

Views: 1.1k

Ро́та, со́тня, в арміях багатьох країн компа́нія — військове формування, тактичний підрозділ, що, як правило, складається з декількох взводів, штатним командиром роти є капітан або майор.

Views: 1.1k

Гей, соколи — пісня, популярна в Україні, Польщі, Чехії, Словаччині, Білорусі та Литві. За найпопулярнішою версією, музика заснована на написаній композитором Мацеєм Каменським (1734—1821) пісні «Жаль за Україною», походить з одного зі сценічних творів Каменського або була написана як самостійний вокальний твір. Автор тексту невідомий.

Views: 1.1k

Рязанський цукор — інтернет-мем, що виник після вибухів житлових будинків у Росії 4-16 вересня 1999 року, здійснених ФСБ.

Views: 1.1k

У статті наведено перелік сухопутної військової техніки України.

Views: 1.1k

Келвін Річард Кляйн — американський дизайнер одягу українського походження, у 1968 році заснував власну компанію Calvin Klein Inc. і володів нею до 2003 року.

Views: 1.1k

10-та окрема гірсько-штурмова бригада «Едельвейс» — військове з'єднання у складі Сухопутних військ Збройних сил України. Базується в м. Коломия. Бригада була сформована у місті Біла Церква 1 жовтня 2015 року.

Views: 1.1k

Батальйо́н або курінь — основний тактичний підрозділ у сухопутних військах, повітряно-десантних військах та частинах морської піхоти, що входить до складу полку, бригади. Батальйон складається з декількох рот і окремих чот. Залежно від національних особливостей військової організації, чисельність батальйону на сучасному етапі коливається в межах від 400 до 800 осіб.

Views: 1.1k

Російсько-українська війна, також Російська збройна агресія проти України — пряме й опосередковане застосування збройної сили Російською Федерацією проти суверенітету і територіальної цілісності України. Відкритими складовими російської збройної агресії проти України, що розпочалася 2014 року, є:

  • Російське збройне вторгнення в Крим у лютому-березні 2014 року.
  • Війна на сході України з квітня 2014 року, яка розпочалася зі створення під прикриттям «народних» виступів спецслужбами РФ терористичних так званих Донецької і Луганської «народних республік» та тривала до початку широкомасштабного вторгнення.
  • Широкомасштабне вторгнення Росії в Україну з 24 лютого 2022 року, яке розпочалося після тривалого військового нарощування та визнання Росією своїх маріонеткових утворень ДНР та ЛНР як незалежних держав.
Views: 1.1k
    main(): 1x 0.14872097969055s
index: 1x 0.14826202392578s
t_/pages/daily-top-views: 1x 0.14670610427856s
t_/blocks/list: 1x 0.14307284355164s
router_page: 1x 0.0012960433959961s
loading-2: 1.5x 0.0010128021240234s
t_/common/header: 1x 0.00081300735473633s
t_/common/head: 1x 0.0006260871887207s
t_/common/footer: 1x 0.0001370906829834s
t_/content/select: 1x 3.7908554077148E-5s
----- END OF DUMP (2024-07-27 15:14:07)  -----